Mikor van Mátyás névnap?

Február 24., szökőévben február 25.

Mátyás névnap - Mátyás király Bubba mese

Mátyás király mese-illusztráció részlet a Startlapon (Rajzolta: Fébert Zsófia)

A héber Mattatiás név latin Matthias formájából származik, jelentése Isten ajándéka.

Híres Mátyások: Eörsi Mátyás politikus, Mátyás apostol vértanú, szent, Nyéki Vörös Mátyás költő, Rákosi Mátyás politikus, Sándor Mátyás, Jules Verne regényhőse, Szűrös Mátyás politikus, Usztics Mátyás színész, Mátyás király, Ludas Matyi mesehős

Mátyás névnap - Mátyás király
Mátyás király szobra Kolozsvárott

A mondák szerint Mátyás király, az igazságos néha álruhában járta az országot, hogy megismerje a nép gondjait, segítsen a szegényeken, az önkényeskedő főurakat pedig megbüntesse. A valóságban azonban ez nem igaz, mivel Mátyás szeretett mindent személyesen intézni. A történészek szerint Mátyást életében sem a nép, sem a főurak nem kedvelték. A nép azért, mert a sok háborúval együtt jártak a hatalmas adók is, a főurak pedig azért, mert nem dinasztiából származott, hanem „csak” egy hozzájuk hasonló főúr gyermeke volt.

Ez is érdekelehet:

Igaz-e hogy Mátyást a Duna jegén választották királlyá?
Milyen névnap van ma és holnap?Címkék:

Jobban tudom!

Válogatás a bejegyzések közt

Mióta gyárt a Suzuki Magyarországon autókat? Keresztrejtvény – 16.08.02. Mi az oximoron? Mikor van Donát névnap? Hogyan írjuk helyesen: puding vagy pudding? Hogyan írjuk helyesen: hely vagy hej? Mikor van Leila névnap? Mikor van Imola névnap? Mikor van Abigél névnap? Keresztrejtvény – 16.03.19.

Neked mi a véleményed?

Hozzászólások: 0 hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.