Mikor van Máté névnap?

Szeptember 21.

máté-névnap

Csák nembeli III. Máté vagy Trencséni Máté (1260 – 1321) a Csák nemzetség legismertebb és legnagyobb hatalmú tagja. A III. András magyar király halála utáni trónharcok idején az ország északnyugati részének ura. Tartománya a vági területekre, a Tátrára és a bizonyos szomszédos morva területekre terjedt ki. Birtokközpontja Trencsénben volt (képünkön). Harcolt János cseh király és I. Károly magyar király ellen is. Csak halála vetett véget teljesen hatalmának.

 

A héber Mattanaja név rövidített Mattai formájának görög alakjából származik, jelentése: Isten ajándéka.

Híres Máték: Csák Máté oligarcha, Gubecz Máté parasztvezér, Kerényi Miklós Máté színész, Kocsis Máté politikus, Matthew McConaughey amerikai színész, Matthew Perry amerikai színész, Matthew Broderick amerikai színész, Bors Máté kitalált személy.

A horvátországi parasztháború vezére volt Gubecz Máté, akit parasztkirályként is szoktak emlegetni. A nagyszabású felkelés 1572–1573 között zajlott Horvátország és Szlavónia területén. Gubeczet végül elfogták, serege megsemmisült. Őt Dózsa Györgyhöz hasonlóan kegyetlenül végezték ki: izzó vastrónhoz láncolták, fejére izzó vaskoronát tettek, s kezébe tüzes jogart, valamint kormánypálcát nyomtak. Gubecz Máté állítólag emberfeletti lelkierővel tűrte a kínzást, még csak fel sem szisszent.

 

Ez is érdekelhet:
Milyen névnap van ma és holnap?Címkék:

Jobban tudom!

Válogatás a bejegyzések közt

November 20. – miről nevezetes? Mikor van Polikárp napja? Mi a címe a képnek? Hogyan írjuk helyesen: folyik vagy fojik? Mi a címe a képnek? Melyek a török eredetű magyar szavak? Mióta kötelező a nyelvvizsga a diplomához? Hogyan írjuk helyesen: bizalmas vagy bízalmas? Hogyan írjuk helyesen: harmonika vagy harmónika? Hogyan írjuk helyesen: kapucni vagy kapúcni?

Neked mi a véleményed?

Hozzászólások: 0 hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.