Mikor van Máté névnap?

Szeptember 21.

máté-névnap

Csák nembeli III. Máté vagy Trencséni Máté (1260 – 1321) a Csák nemzetség legismertebb és legnagyobb hatalmú tagja. A III. András magyar király halála utáni trónharcok idején az ország északnyugati részének ura. Tartománya a vági területekre, a Tátrára és a bizonyos szomszédos morva területekre terjedt ki. Birtokközpontja Trencsénben volt (képünkön). Harcolt János cseh király és I. Károly magyar király ellen is. Csak halála vetett véget teljesen hatalmának.

 

A héber Mattanaja név rövidített Mattai formájának görög alakjából származik, jelentése: Isten ajándéka.

Híres Máték: Csák Máté oligarcha, Gubecz Máté parasztvezér, Kerényi Miklós Máté színész, Kocsis Máté politikus, Matthew McConaughey amerikai színész, Matthew Perry amerikai színész, Matthew Broderick amerikai színész, Bors Máté kitalált személy.

A horvátországi parasztháború vezére volt Gubecz Máté, akit parasztkirályként is szoktak emlegetni. A nagyszabású felkelés 1572–1573 között zajlott Horvátország és Szlavónia területén. Gubeczet végül elfogták, serege megsemmisült. Őt Dózsa Györgyhöz hasonlóan kegyetlenül végezték ki: izzó vastrónhoz láncolták, fejére izzó vaskoronát tettek, s kezébe tüzes jogart, valamint kormánypálcát nyomtak. Gubecz Máté állítólag emberfeletti lelkierővel tűrte a kínzást, még csak fel sem szisszent.

 

Ez is érdekelhet:
Milyen névnap van ma és holnap?