Mikor van Márton névnap?

November 11.

 

A latin Martinus név rövidült, magyar alakja, a jelentése Marshoz tartozó, harcos, hadakozó.

Híres Mártonok: Garas Márton színész, Martin Luther King emberjogi aktivista, Karinthy Márton rendező, Szivós Márton világbajnok vízilabdázó, Márton lúd mesefigura.

A történelem egyik legnagyobb szónoka volt Martin Luther King, aki 1964-ben Nobel-békedíjat is kapott. Célja a fehérek és feketék között fennálló jogi egyenlőtlenség és a feketékkel szembeni faji megkülönböztetés megszüntetése volt. Beszédeiben, nyilatkozataiban és tetteiben mindig az erőszakmentességet hirdette. 1968 áprilisában James Earl Ray fejbe lőtte. Sokan úgy vélik, Martin Luther King összeesküvés áldozata lett.

Ez is érdekelhet:
Milyen névnap van ma és holnap?

Hogyan írjuk helyesen: összevissza vagy össze-vissza? Kicsoda Harry herceg? Mikor van Baldvin névnap? Mi volt Csontváry Kosztka Tivadar polgári foglalkozása? Hol van fix traffipax Magyarországon? 2015. október 21. és 25. között Budapesten rendezik a WOMEX-et. Milyen esemény is ez? Mikor van Zseraldina névnap? Hogyan írjuk helyesen: hír vagy hir? Hogyan írjuk helyesen: eggyel több vagy egyel több? Hogyan írjuk helyesen: felőli vagy felöli?