Mikor van Mária névnap?

Főnévnapok: augusztus 15., szeptember 8. és 12., december 8.

Mária nap - Firenzei dóm

A képen a Firenzei dóm, amit olaszul Santa Maria del Fiore (Liliomos Szűz Mária Székesegyháza) néven illetnek

Ezenkívül még 41 napon köszönthetjük Mária nevű ismerőseinket. Júniusban csak egy Mária névnap - Mary Poppinsnapon, de a többi hónapban legalább kétszer. 

Eredete héber-görög-latin, nem ismerjük a jelentését.

Híres Máriák: Szűz Mária, Geronazzo Mária, Marie Curie, Szánthó Mária, Stuart Mária, Mária Terézia, Rainer Maria Rilke és a képen látható Mary Poppins.

Mária névnap - Szűz MáriaSpanyolul Mary, olaszul Maria, angolul Mary, Maria vagy Marie is lehet, németül Maria, Marie.


Mária névnap - Marie Curie

Marie Curie (1867-1934)  kétszer is Nobel-díjat kapott korszakos kémiai felfedezéseiért, a rádióaktív sugárzás felfedezéséért illetve a rádium és polónium vizsgálatáért.  (Fotó:  Georgios Kollidas / Shutterstock.com)

Mária névnap - Julie AndrewsJulie Andrews nem csak a Mary Poppins Máriájaként lett világhírű, hanem egy másik Mária, a Muzsika Hangja című film zabolázhatatlan természetű apácajelöltje is általa lett örökre emlékezetes. Így őt akár a tiszteletbeli Máriává is fogadhatjuk.

Mária névnap - telkes Mária a napenergia úttörője

A tudomány egy magyar származású Máriát is ünnepelhet. Telkes Mária Budapesten született 1900-ban, a PhD-je megszerzése után Amerikába ment, ahol a napenergia kutatásának egyik úttörőjeként került be a fizika halhatatlanjai közé.

Mária névnap - Mária Terézia emlékmű Bécs
Mária Terézia emlékműve Bécsben a Történeti Múzeum előtt.

Mária Terézia emlékműve Bécsben a Történeti Múzeum előtt. Mária Terézia úgy lett uralkodó, hogy apjának, VI. Károlynak nem volt férfi örököse. Törvényesítette a leányági örökösödést a pragmatica sanctioban, ezt számos nemzetközi szerződésben elismertette, ennek ellenére örökösödési háborúba sodorta a birodalmat. Mária Terézia, a pozsonyi országgyűlésben hatásos beszéddel fordult a magyar törvényhozásért katonai segítségért, cserébe számos engedményt adott a magyar nemességnek. 

Mária névnap - Regnum Marianum templom

Október 8. a katolikus hívők számára Szűz Mária, vagyis a Magyarok Nagyasszonyának ünnepe. Szent István király az ő oltalma alá helyezte az országot, ezért lett Mária országa Magyarország, azaz Regnum Marianum. A képen a Rákosi rendszerben lerombolt városligeti Regnum Marianum templom fényképe.

mária-névnap A Mária Valéria híd (szlovákul most Márie Valérie) az esztergomi Prímás-sziget és a szlovákiai Párkány között. A híd második újáépítése 2000 októberében kezdődött. A két épségben megmaradt parti nyílást felújították, a felrobbantott hármat újragyártották. Az új híd ívesebb lett a korábbinál, így azonban vasúti forgalom lebonyolítására nem alkalmas. (A hidat azért építették ívesre, mert még nem volt tisztázott a Bős–nagymarosi vízlépcső ügye). Mikuláš Dzurinda szlovák és Orbán Viktor magyar miniszterelnök, valamint Günter Verheugen, akkori EU-bővítési biztos adták át a hidat 2001. október 11-én.

Mária névnap - Mária Rádió logóNem (csak) a Máriáknak szól a Mária Rádió pontosabban a Mária Rádiók. Az első Mária Rádió Olaszországban indult, és ennek nyomán a világ számos pontján, így Magyarországon is elkezdett sugározni. A magyar Mária Rádió a katolikus hit szolgálatában működik, de világi magánszemélyek alapítványa üzemelteti.

Mária névnap - Rainer Maria RilkeValószínűleg nem csak e sorok szerzője hitte gyerekkorában, hogy  a képen is látható Rainer Maria Rilke, a kiváló osztrák impresszionista költő, nő volt. A dolog nem véletlen. Születése előtt volt egy lánytestvére is, aki egy hét után meghalt, ezt az édesanyja nagyon nehezen dolgozta fel. A későbbi költőnek a Rene Karl Wilhelm Johann Joseph Maria Rilke nevet adta, a Rene és a Maria nevekkel is a női identitást próbálta benne erősíteni. Amikor ötévesen iskolába ment – apja szándékai ellenére – női ruhába öltöztette. A Rainer nevet később kezdte használni.

Mária névnap - Ángel di Maria
Ángel di Maria

Akadnak még híres Mária nevű férfiak (köszönet az észrevételért olvasóinknak): Klaus Maria Brandauer Szabó István Mephisto, Redl ezredes című filmjeinek szereplője. Angel di Maria argentin válogatott labdarúgó.

A Mária névnapot köszöntsük Santana Maria, Maria című számával

 Olvasnivalók további Máriákról:

Wittner Mária (1956-ban szabadságharcos, országgyűlési képviselő) >hír24
Stadler Mária (békementes, CÖF aktivista) >hír24
Schmidt Mária (Terror Háza igazgatónője) >hír24
Mariah Carey (amerikai énekesnő) >Hírstart
Vásárhelyi Mária (szociológus) >hír24
Szepes Mária mesék >NL Café
Mária Terézia kávé >NL Café
Gál Mária röplabda olimpikon>hír24
Bretus Mária táncművész >hír24
Kovács Mária női ökölvívó >sport24
Mária Antónia gyerekkora, ahogy még nem olvastad >Caféblog
Találkoztam Pataki Máriával>Caféblog

Ez is érdekelhet:
Milyen névnap van ma és holnap?

Fehér családnév – mi az eredete, jelentése? Hogyan írjuk helyesen: billentyű vagy bilentyű? Mikor van Veronika névnap? Mikor van Tatjána névnap? Hogyan írjuk helyesen: hígít vagy higít? Hogyan írjuk helyesen: betűz vagy betüz? Keresztrejtvény – 08.31. Hogyan írjuk helyesen: konkurens vagy konkurrens? Mekkora a világ legmélyebb ásott kútja? Illem: Két férfi és egy nő sétál az utcán, kinek hol kell haladni?