Mikor van Marcell névnap?

Január 9-én és augusztus 14-én.

Valamint január 16-án, április 26-án.

A Marcell a latin nyelvből jön, Mars hadistenhez tartozót, neki szenteltet jelent ez a férfinevünk. Vagy a Marcellus, Marcus (Márkus) családnévből is származtatják.

Rokon a Márk, Markó, Márkó, Márkus nevekkel.

Női megfelelője: Marcella. Női változatai még: Marcellina, Zella

Olaszul Marcello.

jankovics_marcell

A Magyar népmesék magyar televíziós rajzfilmsorozat, amelynek ötlete Mikulás Ferenc stúdióvezető fejében fogant meg. A tervező, rendező, szakértő Jankovics Marcell volt (képünkön). A Magyar népmesék (1977-től) felejthetetlen népmesei történeteket dolgoz fel ötletesen és a mesék eredeti humorát egy kis képi humorral szövi át. A Pannónia Filmstúdió Kecskeméti Műtermének egyik legnagyobb sikere, mely a hazai rajzfilmgyártás aranykorából való. Jankovics Marcell (Budapest, 1941. október 21. –) a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth- és Balázs Béla-díjas magyar rajzfilmrendező, grafikus, könyvillusztrátor, kultúrtörténész, író.

Híres Marcellek: Marcello Mastroianni olasz színész, Jankovics Marcell rajzfilmrendező (János Vitéz), grafikus, író, Breuer Marcel építész, a Bauhaus mestere, Komor Marcell építész, a szecesszió elismert alakja, Marcel Duchamp francia képzőművész.

Komor Marcell (1868-1944) Jakab Dezsővel együtt Lechner Ödön magyaros szecessziós irányzatát követő építész. Segített Lechnernek az Iparművészeti Múzeum belső tereinek tervezésénél. Az ő nevéhez fűződik többek között számos zsinagóga, középület és lakóépület, pl.: Nagyvárad Fekete Sas Palota, Marosvásárhely Kultúrpalota. A Vállalkozók Lapja alapítója, felelős szerkesztője is volt, Ezrey álnéven publikált.

marosvasarhely-városháza

A marosvásárhelyi Közigazgatási Palota eredetileg városházának épült 1905-1907 között. Gyakran csak Cifra Palotának hívták, mivel az akkori kisvárosban szokatlan volt az ilyen impozáns épület.
A szomszédos Kultúrpalotához hasonlóan a Közigazgatási Palota is a magyar szecesszió jegyében épült, Komor Marcell és Jakab Dezső tervei alapján. Túlélte a román nacionalista megmozdulásokat, de a külső falon a Magyar Királyság lenyűgöző címerét, illetve a Róth Miksa által festett ablaküvegeket, amelyek Ferenc Józsefet és a magyar történelem néhány meghatározó szereplőjét – Bethlen Gábort, Kossuth Lajost, Deák Ferencet, II. Rákóczi Ferencet – ábrázolják, eltüntették. A festett ablaküvegek 2007-ben előkerültek, majd elkezdődött a restaurálásuk, amelyet a Budapesti Fővárosi Önkormányzat és a Róth Miksa Múzeum is támogat. Talán egyszer visszakerülnek majd az eredeti helyükre.

 

Ez is érdekelhet:
Milyen névnap van ma és holnap?