Mikor van Lilla névnap?

Február 16.

Lilla névnap - Labancz Lilla

Labancz Lilla

Lilla névnap - Nagy Lilla
Nagy Lilla (balról) az MTK focistája (Laszlo Szirtesi / Shutterstock.com)

A Lilla női név, amely a Lívia és a Lídia nevek régi magyar becézéséből alakult ki, Csokonai Vitéz Mihály versei hatására terjedt el. A költő szólította így ugyanis múzsáját, Vajda Juliannát és írt hozzá verseket, s ezeknek a költeményeknek, azaz a Lilla-daloknak köszönhetően lett népszerű a név.

Jelentése bizonytalan, néhány forrás szerint istentől született, de a kékes színt is megtaláljuk a lehetséges jelentések között.

Híres Lillák: Bánhidi Lilla riporter, Labancz Lilla színésznő, Polyák Lilla színművésznő, Vincze Lilla énekesnő, Székely Lilla búvár úszó, Nagy Lilla labdarúgó.

Ma is népszerű név, a 2000-es években a 19-25. leggyakoribb női névnek számított.

Lilla névnap - Labancz LillaLabancz Lilla 1986. március 27-én született. A szőke szépséget nem csak színésznőként, de modellként és műsorvezetőként is ismerhetjük. A tévénézők talán az RTL Klub Barátok közt című népszerű sorozatából ismerhették meg először, 2008-ban Árvay Léna szerepét játszotta a magyar szappanoperában, ahol Imi szűz barátnőjeként tűnt fel. Lilla azonban jónéhány szereplővel ellentétben nem amatőr: 14 éves kora óta tanulja a színészmesterséget. Szerepelt például a Kisváros, a Tűzvonalban, a Zsaruvér és Csigavér 3-ban, a Rap, Revü, Rómeó-ban versmondólányt alakított, de szerepelt Bacsó Péter Majdnem szűz című filmjében is és még több sorozatban, filmben.

Ez is érdekelhet:
Milyen névnap van ma és holnap?Címkék:

Jobban tudom!

Válogatás a bejegyzések közt

Miért véd szürke mackónadrágban Király Gábor kapus? Hány közös játékfilmben szerepelt Walter Matthau és Jack Lemmon? Hogyan írjuk helyesen: négykerék-meghajtású vagy négy-kerékmeghajtású? Hogyan írjuk helyesen: fúj vagy fuj? Farkas családnév – mi az eredete, jelentése? Keresztrejtvény – 16.10.21. Hogyan írjuk helyesen: fejt vagy felyt? Hogyan írjuk helyesen: akusztika vagy akkusztika? Hogyan írjuk helyesen: szerződés vagy szerzödés? Hogyan írjuk helyesen: később vagy késöbb?

Neked mi a véleményed?

Hozzászólások: 0 hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.