Mikor van Lénárd névnap?

November 6-án.

 

Lénárd

A Lénárd germán eredetű férfinév, a Leonárd régi magyar változata. Női párja: Leonarda. A germán eredetű Leonhard névből származik, jelentése erős és merész (mint az oroszlán).

Az 1990-es években a Lénárd igen ritka, a Leonárd szórványos név, a 2000-es években nem szerepelnek a 100 leggyakoribb férfi név között.

Híres Lénárdok és Leonárdok:

  • Leonard Bernstein, zeneszerző, karmester
  • Berzsenyi Lénárd, honvéd ezredes
  • Leonyid Iljics Brezsnyev, szovjet államfő
  • Leonardo da Vinci, olasz festő, szobrász, építész, feltaláló.

Leonardo ser Piero da Vinci (1452. április 15. – 1519. május 2.) itáliai származású polihisztor a Vinci melletti Anchianóban született Toszkánában egy nótárius, Ser Piero da Vinci, és egy parasztlány, Caterina törvénytelen gyermekeként. Mai értelemben véve nem volt vezetékneve, a Da Vinci ’Vinciből való’-t jelent. Születésekor teljes neve Leonardo di ser Piero Da Vinci volt, ami azt jelenti, hogy “Leonardo, ser Piero fia Vinciből”.

Leonardót sokszor nevezik a reneszánsz ember őstípusának, akinek láthatólagos végtelen kíváncsisága csak a felfedezéseinek erejével volt egyenlő. Széles körben az egyik legnagyobb festőnek tartják, és egyes vélemények szerint akár ő is lehetett minden idők legműveltebb embere.

1482-ben elnyerte Milánóban Ludovico Sforza herceg udvari tudósának és művészének állását. A herceg megbízta apja, Francesco Sforza herceg hatalmas lovasszobrának megformálásával is, de csak a mű hatalmas agyagmodellje készült el (1493-ban), amelyet aztán a Milánót megszálló francia katonák 1499-ben elpusztítottak. A szobor makettje a Szépművészeti Múzeumban látható. Leonardót éveken át elhalmozták megrendelésekkel: ezek közül a legjelentősebb a Santa Maria delle Grazie-kolostor refektóriumában megfestett freskója, „Az utolsó vacsora”, amellyel 1498-ban készült el. Ezt a művét azonnal a téma legtökéletesebb megjelenítéseként kezdték méltatni. Elkészülése óta a nyugati világ főműveként tekintették. Nem csupán a mesteri módon felépített jelenetek miatt, hanem azért is, mert a kompozíció, a színhasználat a világítás és egyes alakok tartása és mozdulata is a bibliai szavakra utal: “Ti közületek egy elárul engem”. Vasari így írt a freskóról: “…mindegyikük arcán látszik a szeretet, a félelem és a felháborodás, illetve a fájdalom, hogy képtelenek kitalálni, mi van Krisztus lelkében.”.

A művész egyéniségként és lélektanilag elemezve ábrázolta az apostolokat. Az árulót a gesztusok eszközeivel kirekesztették a közösségből, de ő mégis ellenpontja Jézus méltóságteljes alakjának. Leonardo befejezetlenül hagyta Jézus arcát.

 

Ez is érdekelhet:
Milyen névnap van ma és holnap?