Mikor van Kolos névnap?

Február 15.

 

A német Klaus név magyar változata, eredetileg a Nikolaus, magyarul a Miklós név rövidülése. Valószínűleg Kolozsvár nevének első eleme is a Kolos személynévből származik.

Az 1990-es és a 2000-es években is ritka névnek számított.

Híres Kolosok: Kováts Kolos operaénekes, Vaszary Kolos bíboros

Még kórházat is elneveztek Vaszary Kolosról, akit 1855-ben szentelték pappá. Tanított Komáromban, Pápán és Esztergomban. 1869-ben a győri gimnázium igazgatója és a rendház főnöke lett. 1885-ben pannonhalmi főapáttá választották, ekkor épült a győri főgimnázium, s szintén az ő ideje alatt egyesítették a zalavári apátságot a pannonhalmi főapátsággal. 1891-ben Magyarország hercegprímása, esztergomi érsek és valóságos belső titkos tanácsos, 1894-ben a Magyar Tudományos Akadémia igazgatósági tagja lett. Nevéhez fűződött a katolikus politikai szervezetek megteremtése. 1912-ben, nyolcvanévesen lemondott méltóságáról.

Ez is érdekelhet:
Milyen névnap van ma és holnap?

Melyek a leggyakoribb családnévként előforduló foglalkozások Európában? Hogyan írjuk helyesen: híradó vagy hiradó? Keresztrejtvény – 09.11. Hogyan írjuk helyesen: ehhez vagy ehez? Mi a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató (NÚSZ) ügyfélszolgálat elérhetősége, nyitvatartása? Hol vannak a legjobb receptek ebédhez, vacsorához? Virsli fagyasztása: hogyan fagyasztható, meddig ehető a virsli? Mikor van Katalin névnap? Melyek a legnépszerűbb lány keresztnevek Magyarországon? Keresztrejtvény – 16.11.01.