Mikor van Izolda névnap?

Március 22. és június 15.

T
A Trisztán és Izolda rege hősnője Írországból származott. A képen az írországi Cashel vára.

 

Bizonytalan eredetű, talán kelta név. Jelentése: vas fölött uralkodó.

Híres Izoldák: Erdélyi Izolda zenekritikus, Macskássy Izolda híres magyar festő, grafikus, és a Trisztán és Izolda című kelta szerelmi rege főhőse.

A középkori szerelmi tragédia két főhőse, Trisztán és szép Izolda, a cornwalli király, Márk leendő felesége, egy fatális véletlen folyamán szeret egymásba. Miközben Trisztán Írországból az uralkodóhoz kíséri a lányt, útjuk során véletlenül szerelmi bájitalt fogyasztanak, amitől három évre forró szerelembe esnek. Noha Izolda feleségül megy Márkhoz, a bájital hatása alatt minden alkalmat megragad a házasságtörésre Trisztánnal.

Az évek során a királyi tanácsadók többször megpróbálnak bizonyítékot találni a hűtlenségre, ám a szerelmesek újra és újra megússzák, hogy lebukjanak. Miután letelt a három év, a bájitalnak elmúlt a hatása, a szerelmesek pedig szabadon dönthettek arról, folytatják-e viszonyukat, vagy sem.

 

Ez is érdekelhet:
Milyen névnap van ma és holnap? 

Címkék:

Jobban tudom!

Válogatás a bejegyzések közt

Mi a címe a képnek? Február 13. – miről nevezetes? Mikor van Apolló névnap? Járványügyi ki kicsoda: Kiss Róbert Mikor van Ipoly névnap? Keresztrejtvény – 10.02. Agytorna 176. forduló Keresztrejtvény – 16.07.29. Keresztrejtvény – 08.13. Keresztrejtvény – 07.13.

Neked mi a véleményed?

Hozzászólások: 0 hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.