Mikor van Ilona névnap?

Augusztus 18.

Ilona névnap - Szent Ilona sziget
Szent Ilona sziget

 A Heléna régi magyarosodott alakváltozata az Ilona név, amelyet a középkor óta használnak ebben a formában. Azok közé a ritka magyar nevek közé tartozik, mely innen került be más népek nevei közé.

Híres Ilonák: Béres Ilona színésznő, Ivancsics Ilona színésznő, Kassai Ilona színésznő, Kállay Ilona színésznő, Medveczky Ilona táncosnő, Mauks Ilona Mikszáth Kálmán felesége, Schütz Ila színésznő, Staller Ilona (Cicciolina) felnőttszínésznő, Tóth Ilona, az 1956-os forradalom mártírja.

Ilona névnap - Medveczky Ilona
Medveczky Ilona (fotó RTL Klub)

Háromévesen döntötte el Medveczky Ilona, hogy primadonna lesz. Hétéves korától az Erkel Színházban táncolt statisztaként, majd az Állami Balettintézet elvégzése után, Magyarország revükirálynője lett, aki bejárta a világot fellépéseivel. 1974-ben, az osztrák állampolgárságért ment férjhez a nyíltan homoszexuális Wilhelm Alexander von Thurn und Taxis német herceghez. Medveczky Ilona az első magyar szexszimbólumok egyike volt, több száz udvarlóval. 2006-ban és 2008-ban A Szombat esti láz című műsorban is zsűrizett, majd nyugdíjba vonult. Elmondása szerint hatvanezer forintos nyugdíjából él, és csupán a tisztelőin múlik, hogy életszínvonala nem csökkent drámai módon.

Ez is érdekelhet:
Milyen névnap van ma és holnap?Címkék:

Jobban tudom!

Válogatás a bejegyzések közt

Keresztrejtvény – 16.05.13. Hogyan írjuk helyesen: járom vagy lyárom? Mikor van Kájusz névnap? Mikor van Ágoston névnap? Hogyan írjuk helyesen: irányít vagy irányit? Hogyan írjuk helyesen: kilátás vagy kílátás? Mikor van Doloróza névnap? Hogyan írjuk helyesen: gyúrás vagy gyurás? Hogyan írjuk helyesen: meglepi vagy meglepí? Hogyan írjuk helyesen: bokszol vagy boxol?

Neked mi a véleményed?

Hozzászólások: 0 hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.