Mikor van Ignác névnap?

Február 1.

Andrea Pozzo freskója a Loyolai Szent Ignác templomban Rómában

Andrea Pozzo freskója a Loyolai Szent Ignác templomban Rómában
(Stocksnapper / Shutterstock.com)

Ezen kívül: július 31., szeptember1., október 3., október 17., október 23., december 20.

Híres Ignácok: Semmelweis Ignác, orvos, Török Ignác aradi vértanú, Martinovics Ignác jakobinus vezető, Kokas Ignác festő, Alpár Ignác építész.

Latin eredetű, az Ignatius rövidebb, “magyarított” változata.

E név talán legnagyobb hatású viselője Loyolai Szent Ignác, a baszk katona, a jezsuita rend alapítója volt. Ifjú tisztként hajtotta a nőket, jeleskedett verekedésben, hadakozásban, és aktívan kereste a szép hölgyek kegyeit. Ám egy sebesülés egész életére megnyomorította, lábadozása alatt pedig lelkileg is teljesen átalakult. „Mikor egy ízben éjjel ébren feküdt, világosan látta Miasszonyunkat szent Gyermekével, Jézussal. Ez a csendes látomás lélekalakító utálattal töltötte el ifjúsága bűnei iránt”. Az 1540-ben alapított Jézus Társasága központi szerepet vállalt a térítésben, és a reformációt követő katolikus megújulásban.

A magyar históriából Martinovics Ignác emelkedik ki, a paptanár, a császári besúgóból lett jakobinus vezér és vértanú. Tehetséges ember volt, de korántsem az az elveiért élni és halni is kész “tipikus” forradalmár, amilyennek 1848-49 hőseit ismerjük. Számukra viszont ő volt a magasztalt példakép és mártír, ettől kezdve pedig a köztudatban napjainkig a magyar szabadság ikonikus alakja.

Ez is érdekelhet:
Milyen névnap van ma és holnap?