Mikor van halottak napja 2023-ban?
A halottak napja eredetileg egy katolikus vallási ünnep volt, amit mindenszentek másnapján tartanak. 2023-ban november 2-a, azaz halottak napja csütörtökre esik.

A halottak napja eredetileg egy katolikus vallási ünnep volt, amit november 2-án, mindenszentek másnapján tartanak és a katolikus egyháznak a tisztítótűzzel kapcsolatos koncepciója hívta életre.

2023-ben a halottak napja (november 2.) csütörtökre esik.

Halottak napja egy 1886-os olasz képeslapon.
Halottak napja egy 1886-os olasz képeslapon (Forrás: Fototeca Gilardi/Getty Images).

Mint ismeretes, a mindenszentek napja a mennyek kapuján már bebocsáttatást nyert lelkek ünnepe, a halottak napja pedig azon eltávozottaké, akik valamilyen okból még nem juthattak be a mennyországba és a tisztítótűzben kénytelenek vezekelni. 

A vallási értelmezést a későbbiekben felülírta az elhunyt hozzátartozóinkra, barátainkra való közös emlékezés igénye, így mára a halottak napja egy általános, mindenkit érintő emléknappá vált.Hogyan írjuk helyesen: csődbe megy vagy csődbemegy? Mióta tagja Magyarország az Európai Uniónak? Keresztrejtvény – 08.27. Keresztrejtvény – 16.11.01. Hogyan írjuk helyesen: hárít vagy hárit? Április 19. – miről nevezetes? Hogyan írjuk helyesen: egyet vagy eggyet? Virsli fagyasztása: hogyan fagyasztható, meddig ehető a virsli? Keresztrejtvény – 16.07.17. Hogyan írjuk helyesen: szerződik vagy szerzödik?