Mikor van halloween 2023-ban?

A halloween egy régi, pogány hagyományon alapuló ünnep, aminek dátuma október 31-ének éjjele. 

Halloween ünnepét már a kelták is október 31 napnyugta és november 1 napnyugta között ülték, náluk ez a betakarítási évszak végét és a tél kezdetét jelentette, illetve a kelta hagyományok feltámasztásáért sokat dolgozó 19. századi brit tudós, John Rhys szerint ez volt a kelta új év ünnepe is.

A kelták úgy hitték, hogy ezen az estén gyakrabban térnek vissza a holtak a túlvilágról, mint máskor. Nem véletlen, hogy ez az időszak a keresztény kultúrkörben is az elhunytakra való emlékezés jegyében zajlik. Érdemes egy kicsit belemerülni a halloween szó etimológiájába és menten megértjük, hogy miért is van ez. Ugyan maga az ünnep kelta eredetű, de a mai neve már a keresztény egyházaknak köszönhető.

Halloween ünnepe
A Halloween valójában valójában egy ősi, nagyon is európai hagyomány, amit a tengeren átkelő telepesek vittek el magukkal az Újvilágba. Fotó: Getty Images

A halloween szó eredete

Angolul a mindenszentek napját All Saints’ Day-nek nevezik ma, azonban az archaikus angolban eredetileg All Hallows’ Day volt (a hallow a saintnek egy archaikusabb formája az angolban) és eredetileg a mártírszentek tiszteletére hozták létre, majd később a mennybe bebocsátottaknak lett az emléknapja. Ehhez kapcsolódik a mindenszentek másnapja, azaz a halottak napja, amit pedig All Souls’ Dayként ismer az angol és az elkülönített ünnepre éppen a katolikusok tisztítótűz koncepciója miatt volt szükség, hiszen azon elhunyt keresztényekre is emlékezni kellett, akik még nem nyertek belépést a mennyek országába.

Az All Hallows’ Day-t megelőző estét a koraújkor óta bizonyíthatóan ünneplik a brit szigeteken, ennek neve pedig All Hallows’ Eve, ami a briteknél Hallowe’en-né rövidült idővel.

Töklámpás helyett karórépa

Bár töklámpást ebben az időszakban még nem faragtak, de ennek is csak az volt az akadálya, hogy a sütőtök egy Amerikában őshonos növény, így a 17. századi Európában nem volt belőle túl sok. Éppen ezért a korszakban a karórépát használták a brit szigeteken erre a célra. A furcsa jelmezekben házról házra járó gyerekek jelensége a 19. századra vezethető vissza Angliában, míg Amerikában az első ilyet csak 1911-ben jegyezték fel.

Tehát, amit oly sokan kultúraromboló amerikai hóbortnak tartanak, az valójában egy ősi, nagyon is európai hagyomány, amit a tengeren átkelő telepesek vittek el magukkal az Újvilágba.

Emlékeztetőül: halloween dátuma október 31-ének éjjele – ez 2023-ban kedd éjjelre esik – a mindenszentek napja november elseje, míg halottak napját pedig november 2-án tartjuk.