Mikor van Gyárfás névnap?

Június 19.

 

Valószínűleg a görög eredetű Gervasius névből ered, aminek a jelentése idős, aggastyán. Más vélemény szerint azonban germán és kelta elemekből áll, és ezek jelentése dárda + szolga, katona, alattvaló.

Híres Gyárfások: Csáki Gyárfás író, Kurkó Gyárfás regényíró.

Lakatosnak tanult, majd Brassóban műhelyt nyitott Kurkó Gyárfást, aki 1934-től a Magyar Dolgozók Szövetsége a helyi elnöke lett. 1940-ben letartóztatták és Caracalba internálták. 1944 őszén Brassóban megalapította Népi Egység című napilapot, amelynek 1947-ig főszerkesztője is volt. 1949-ben újra letartóztatták és koncepciós perben 10 év börtönre és 25 év kényszermunkára ítélték. 13 évet töltött magánzárkában, a börtönévek egy részét pedig elmegyógyintézetben.Tizenöt év után amnesztiát kapott és nyugdíjazásáig egy textilgyárban dolgozott.

Ez is érdekelhet:
Milyen névnap van ma és holnap?Címkék:

Jobban tudom!

Válogatás a bejegyzések közt

Hogyan írjuk helyesen: hevít vagy hevit? Mi a címe a képnek? Mikor van Bonifác névnap? Hogyan írjuk helyesen: 9-cel vagy 9-el? Június 19. – miről nevezetes? Hogyan írjuk helyesen: hátbatámadás vagy hátba támadás? Mikor van Csilla névnap? Hogyan írjuk helyesen: szívet vagy szivet? Hogyan írjuk helyesen: díjaz vagy dijaz? Mi a címe a képnek?

Neked mi a véleményed?

Hozzászólások: 0 hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.