Mikor van Géza névnap?

Február 25.

Géza névnap - Hofi Géza

 Hofi Géza

Régi magyar férfinév, valószínűleg török méltóságnévből keletkezett, amelynek a jelentése hercegecske.

Híres Gézák: Géza fejedelem, Gárdonyi Géza író, Hofi Géza humorista, Lakatos Géza miniszterelnök, Kaszás Géza színész, Benjamin Géza Affleck-Boldt ismertebb nevén Ben Affleck, amerikai színész és Mézga Géza rajzfilmhős.

Hofi Géza – aki Hoffmann Gézaként látta meg a napvilágot 1936-ban – a gimnáziumi évek alatt a Kőbányai Téglagyárban dolgozott. Az érettségi után nem vették fel a színművészetire, így a Kőbányai Porcelángyárban lett porcelánfestő. Beiratkozott Rózsahegyi Kálmán színiiskolájába, innen került a debreceni Csokonai Színházba, ahol az igazgató, Szendrő József nevezte el Hofinak. Szerepeinél nagyobb sikert arattak a művészbüfében előadott paródiái, így indult humorista karrierje. Egy igazi legenda volt, és nemcsak tehetsége miatt, inkább azért, mert az egyszerűségével teremtett műfajt. Még kisbolygót is elneveztek tiszteletére 180857 Hofigeza néven.

Ez is érdekelehet:
Milyen névnap van ma és holnap?Címkék:

Jobban tudom!

Válogatás a bejegyzések közt

Szeptember 20. – miről nevezetes? Mi a címe a képnek? Hogyan írjuk helyesen: kikészítés vagy kikészités? Hogyan írjuk helyesen: pusztító vagy pusztitó? Hogyan tévesztik meg a vásárlókat a magyar üzletekben? Keresztrejtvény – 08.16. Agytorna 45. forduló Április 20. – miről nevezetes? Mikor van Renátó névnap? December 31. – miről nevezetes?

Neked mi a véleményed?

Hozzászólások: 0 hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.