Mikor van Géza névnap?

Február 25., szökőévben február 26.

Géza névnap - Hofi Géza

 Hofi Géza

Régi magyar férfinév, valószínűleg török méltóságnévből keletkezett, amelynek a jelentése hercegecske.

Híres Gézák: Géza fejedelem, Gárdonyi Géza író, Hofi Géza humorista, Lakatos Géza miniszterelnök, Kaszás Géza színész, Benjamin Géza Affleck-Boldt ismertebb nevén Ben Affleck, amerikai színész és Mézga Géza rajzfilmhős.

Hofi Géza – aki Hoffmann Gézaként látta meg a napvilágot 1936-ban – a gimnáziumi évek alatt a Kőbányai Téglagyárban dolgozott. Az érettségi után nem vették fel a színművészetire, így a Kőbányai Porcelángyárban lett porcelánfestő. Beiratkozott Rózsahegyi Kálmán színiiskolájába, innen került a debreceni Csokonai Színházba, ahol az igazgató, Szendrő József nevezte el Hofinak. Szerepeinél nagyobb sikert arattak a művészbüfében előadott paródiái, így indult humorista karrierje. Egy igazi legenda volt, és nemcsak tehetsége miatt, inkább azért, mert az egyszerűségével teremtett műfajt. Még kisbolygót is elneveztek tiszteletére 180857 Hofigeza néven.

Ez is érdekelehet:
Milyen névnap van ma és holnap?Címkék:

Jobban tudom!

Válogatás a bejegyzések közt

Október 2. – miről nevezetes? Hogyan írjuk helyesen: rubrika vagy rublika? Hogyan írjuk helyesen: Batthyány tér vagy Batyányi tér? Mikor van Aletta névnap? Hogyan írjuk helyesen: 5-tel vagy 5-el? Hogyan írjuk helyesen: idő vagy idö,? Mi a címe a képnek? Hogyan írjuk helyesen: címzés vagy cimzés? Hogyan írjuk helyesen: június vagy junius? Kik a legnépszerűbb budapesti kardiológusok?

Neked mi a véleményed?

Hozzászólások: 0 hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.