Mikor van Gertrúd névnap?

Március 17.

Gertrúd névnap Mazsola

Havas Gertrúd bábszínésznő kölcsönözte Mazsola hangját

Gertrúdok ünnepelhetnek még augusztus 13-án, november 16-án és november 17-én.

A germán eredetű női név jelentése összetett: dárda és erő. Egyes vélemények szerint viszont a második tag a jóval nőiesebb varázslónő vagy kedves, bizalmas jelentéssel bír.

A legkedvesebb Gertúd minden bizonnyal Havas Gertrúd bábszínésznő, aki Mazsolának, a kismalacnak kölcsönözte hangját. Remélhetőleg nem csak a “fekete-fehér tévé” korszakának gyerekei emlékeznek: “Elkergetett a gazda, mert azt mondta, olyan kicsi vagyok, mint egy szem mazsola. És belőlem úgysem lesz soha tisztességes disznó! – Tudod mit , te Mazsola? Maradj itt nálam! Úgy is mindig egyedül vagyok, s hacsak nem fúj erre  a szél egy-egy újságlapot, bizony, sokat unatkozom magamban.”

Gertrúd névnap - Szent Gertrúd templom
Szent Gertrúd templom – Hamburg

Egy sokkal korábban élt Gertrúd közel sem állt ennyire közel a magyarok szívéhez. II. András hitvesét, Merániai Gertrúdot a király távollétében egy főúri csoport szó szerint miszlikbe aprította a Pilisben. A Bánk bánban olvasható szerelmi szál később került a történetbe, a magyari urak nagy németellenes felbuzdulásukban gyilkolták meg a királynét.Címkék:

Jobban tudom!

Válogatás a bejegyzések közt

Keresztrejtvény – 09.19. Keresztrejtvény – 16.06.08. Keresztrejtvény – 16.01.22. Illem: Egy férfi vagy a nő lép be először a liftbe? Hogyan írjuk helyesen: lehelet vagy lehellet? Hogyan írjuk helyesen: folyik vagy follyik? Mikor van Rikárdó névnap? Megszüntetik az elfekvőket a kórházakban? Agytorna 155. forduló Hogyan írjuk helyesen: szimpatikus vagy szímpatikus?

Neked mi a véleményed?

Hozzászólások: 0 hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.