Mikor van Gáspár névnap?

Január 6., és augusztus 27.

vizsoly-templom-karoli-biblia

Károli Gáspár legjelentősebb munkája a Biblia első teljes magyar fordítása. Fő támogatója Rákóczi Zsigmond, a későbbi erdélyi fejedelem volt, aki felkarolta a bibliafordítás ügyét. Károli hat református lelkésztársa segítségével hamar elkészült a munkával. A Károlyi-biblia nyomtatását 1589. február 18-án kezdték el, és 1590. július 20-án fejezték be a Vizsolyban működő nyomdában. Körülbelül 700-800 példány készült belőle. Mára 54 darab maradt fenn, ebből 24 található Magyarországon, egy példányt a képen látható vizsolyi templomban tekinthetnek meg a látogatók.

Bizonytalan eredetű név. A hagyomány szerint a három napkeleti bölcs egyikének neve, de a Bibliában ez a név nem szerepel. Valószínűbb, hogy perzsa eredetű, a jelentése: kincset megőrző, kincstárnok.

Híres Gáspárok: Ampringen János Gáspár Magyarország kormányzója, Galgóczy Gáspár színész, Károli Gáspár lelkész, Noszlopy Gáspár honvéd őrnagy, kormánybiztos, Tamás Gáspár Miklós, filozófus.

baratok_kozt_matyas_ricsi_galgoczy_gaspar2004 és 2007 között szerepelt a Barátok közt című sorozatban, majd végleg eltűnt a képernyőről Galgóczy Gáspár, aki mindössze 12 éves volt, amikor az Egyszer élünk című játékfilmben főszerepet kapott Básti Juli és Szarvas József oldalán. A szappanoperával lett azonban országos ismertségű, ám a Ricsit alakító színész várhatóan nem tér vissza a sorozatba. A gimnázium befejezése után Galgóczy Gáspár rövid időre Skóciába ment, hazatérve pedig szinkronmunkákat vállalt. Hangja hallható többek között a Szellemekkel suttogóban, ahol Ned Bankset magyarítja. 

Ez is érdekelhet:
Milyen névnap van ma és holnap?

  Hogyan írjuk helyesen: játsszad vagy játszad? Mikor van Angéla névnap? Hogyan töltsük a mobiltelefont vagy laptopot, hogy ne károsodjon a lítium ionos aksi? Hogyan írjuk helyesen: akkumulátor vagy akumlátor? Hogyan írjuk helyesen: díjaz vagy dijaz? Mikor van Malvin névnap? Keresztrejtvény – 10.04. Hogyan írjuk helyesen: általános vagy álltalános? Hegedűs családnév – mi az eredete, jelentése? Keresztrejtvény – 16.01.14.