Mikor van Fruzsina névnap?

Január 1-én.

01-01

Maranec Fruzsina, színész, műsorvezető

 

Valamint szeptember 25-én.

Eredete: a görög mitológiából Euphrosziné a három Grácia egyikének névből jön, ami örömöt, vidámságot jelent. Az Eufrozina névváltozat magyarosítása. Ruzsinka formában is meg található.

Híres Fruzsinák: Kovácsovics Fruzsina énekesnő, Czakó Fruzsina operaénekesnő, Fridel Fruzsina színésznő, Szent Fruzsina.

Az alexandriai Szent Fruzsina (vagy Eufrozina) élete nagy részét szűzként, remeteségben élte le. Szülei nagyon szerettek volna gyermeket és imáikban Istennek ajánlották őt, ha megszületik. Apja később elfelejtette ígéretét és házasságba akarta kényszeríteni, de ő férfiruhában elmenekült a pusztába a remeték közé. Később apja kereste és mikor Fruzsina beteg lett, felfedte neki a kilétét és apja vezekelt helyette tovább a pusztában, ő pedig hazatért és folytatta Istennek szentelt életét.

A magyar történelemnek is van kalandos sorsú Fruzsinája: Fruzsina, vagy eredeti nevén Eufrozina királyné 1130-ban született a Kijevi Nagyfejedelemségben, I. Msztyiszlav lányaként.16 esztendősen lett II. Géza magyar király felesége, házasságuk a történelem számos nagy frigyéhez hasonlóan politikai természetű, érdekházasság volt. A király halála után Fruzsina a fia, III. István nevében 1162-től egy ideig kormányozta is az országot, később a trónért folyó harcok miatt menekülnie kellett. Miután fia visszaszerezte a hatalmat, ő is visszatérhetett egy időre Magyarországra. Csakhogy 1172-ben III. István meghalt, s a megüresedett trónért folyó újabb küzdelemből III. Béla került ki győztesen, aki a Szentföldre száműzte őt. Ott is halt meg, 1193-ban. Testét azonban elhozták Jeruzsálemből és Székesfehérváron lelt végső nyugodalmat.

Ez is érdekelhet:
Milyen névnap van ma és holnap?