Mikor van Flóra névnap?

Július 29., november 24.

Latin eredetű név, virágot jelent.

Angolul Florence, németül Flora.

Híres Flórák: Frangepán Flóra apáca, Kádár Flóra színésznő, Majthényi Flóra költő, Illyés Gyuláné dr. Kozmutza Flóra.

firenze

“Az i. e. 8-7. században Firenze mai városközpontjától északra, Fiesole (latinosan Faesule) területén az etruszkok egyik városa állt, mely az Arno eme szakaszán fekvő települések felett uralkodott. Temetőjük nyomait megtalálták a folyó bal partján, nem messze a Ponte Vecchiótól. Az etruszkok terjeszkedését Róma állította meg az i. e. 3-2. században. A rómaiak rendre meghódították a legfontosabb kereskedelmi csomópontokat, többek között a mai híd helyén volt egykori átkelőhelyet is. Sulla alatt az i. e. 1. században római kézre került a fiesolei fellegvár is. I. e. 59-ben Julius Caesar veterán katonái új coloniát létesítettek az Arno jobb partján. A Florentia (virágzó) nevet adták neki. Egy antik monda szerint a város nevét Fiorinus etruszk király után kapta, akit a legenda szerint a folyó partján temettek el. Egy másik szerint az Arno habzó vizéről (fluens), de létezik olyan legenda is mely szerint az Arno partján elterülő virágos mezők (flora) ihlették a rómaiakat a névválasztásban. Az elfogadott elmélet szerint a katonák jókívánságként adták a virágzó nevet városuknak, természetes óhajként, hogy új településük szépen kibontakozzék és virágozzék.” Ha többet szeretnél tudni Firenzéről

 

Kozmutza_FlóraIllyés Gyuláné dr. Kozmutza Flóra a gyógypedagógia jelentős alakja. A gyógypedagógiát embernevelésnek, művészetnek tekintette. A tanítás mellett összehasonlító pszichológiai vizsgálatokat végzett nincstelenek gyerekein. Arra volt kíváncsi, hogy a nyomor hogyan hat a szellemi fejlődésükre. Szerepet vállalt gyógypedagógiai óvodák, fogyatékosok számára munkahelyek, foglalkoztatók létrehozásában.

 

 

 

 

 

 

Ez is érdekelhet:
Milyen névnap van ma és holnap?Címkék:

Jobban tudom!

Válogatás a bejegyzések közt

Április 26. – miről nevezetes? Mikor van gyereknap 2021-ben? Keresztrejtvény – 16.04.12. Hogyan írjuk helyesen: közzétesz vagy közzé tesz? Meddig lehet kibírni fürdés nélkül? Hogyan írjuk helyesen: kívánság vagy kívánság? Keresztrejtvény – 16.05.20. Mikor van Vivien névnap? Hogyan írjuk helyesen: ideg vagy ídeg? Hogyan írjuk helyesen: fáradt olaj vagy fáradtolaj?

Neked mi a véleményed?

Hozzászólások: 0 hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.