Mikor van Endre névnap?

Mikor van Endre névnap?

Endre névnap: július 17.

I_Andras_Endre

I. András – magyar névváltozatban I. Endre – Magyarország királya 1046 és 1060 között. Uralkodása során megerősítette a kereszténységet az országban, és sikeresen lépett fel a Német-római Birodalommal szembeni támadások ellen. Ugyan fiát, Salamont még élete során ifjabb királlyá koronáztatta, ám testvérének, Bélának trónra kerülését nem tudta megakadályozni. András nevéhez fűződik a Tihanyi apátság alapítása, és a Tihanyi alapítólevél is, amely az egyik legfontosabb magyar nyelvű szórványemléknek számít. Képünkön A korona, vagy a kard? legendájának ábrázolása a Képes krónikából.

 

Az Endre név eredete, jelentése

Az András férfinév magyar alakváltozata. Az Endre a magyarországi latin Endreas névváltozatból vagy a német Endres, Enders névből származik.

Híres Endrék

Ady Endre költő, Bajcsy-Zsilinszky Endre politikus, Czeizel Endre orvos-genetikus, Harkányi Endre színművész, Széplaky Endre színművész.

Világhírű genetikus Czeizel Endre, akinek fő kutatási területe az öröklődés, a genetikai ártalmak, a veleszületett adottságok vizsgálata. Ő alapította a budapesti Családtervezési Központot. 1997-ben perbe fogták Gáti Mariann és társai magyar–amerikai örökbefogadási bűnügyében. Másodfokon a Fővárosi Ítélőtábla egy pontban bűnösnek találta és kétszázezer forint pénzbüntetéssel sújtotta. Négy gyereke van, a legkisebbet 70 éves kora felett vállalta. 2014-ben Czeizel Endrénél mieloid leukémiát diagnosztizáltak, ami a rák egy agresszív fajtája. A kemoterápiás kezeléseknek köszönhetően sikerült leküzdeni a kórt.

 

Ez is érdekelhet:
Milyen névnap van ma és holnap?