Mikor van Elek névnap?

Mikor van Elek névnap?

Elek névnap: július 17.

 

Az Elek név eredete, jelentése

A görög Alexiosz magyar megfelelője, más vélemény szerint azonban az ismeretlen eredetű régi magyar Velek személynévből származik.

Híres Elekek

Bacsik Elek dzsesszgitáros, Benedek Elek író, Thurzó Elek országbíró, Mekk Elek mesefigura, Mészáros János Elek opera-énekes, Fényes Elek statisztikus.

Részlet a Mekk Elek című bábfilmből (Forrás: Youtube)

Benedek Elek volt az első író, aki a gyermekirodalom ügyét a magyar művelődéspolitika fontos kérdésének tartotta, mint országgyűlési képviselő is. Születésnapja, szeptember 30-adika egyben a Népmese Napja is. Számos gyerekeknek szóló lapot szerkesztett, meséit még a XXI. századi gyerekek is imádják. Benedek Elek 1929-ben levélírás közben,kapott agyvérzést. Utolsó leírt mondata, amelynél kiesett kezéből a toll, szállóigévé vált: „Fő, hogy dolgozzanak”.

Ez is érdekelhet:
Milyen névnap van ma és holnap?

Szeptember 17. – miről nevezetes? Szücs családnév – mi az eredete, jelentése? Keresztrejtvény – 07.22. Hogyan írjuk helyesen: Lánchíd vagy Lánc híd? Mikor van Polikárp napja? Mikor van Anita névnap? Hogyan írjuk helyesen: juh vagy lyuh? Milyen HBO GO-filmek közül válogathatunk? Hogyan írjuk helyesen: ítélőképesség vagy itélőképesség? Hogyan írjuk helyesen: meg kell vagy megkell?