Mikor van Cecília névnap?

November 22-én.

Valamint június 3-án és szeptember 16-án.

Női nevünk a Caecilius latin nemzetségnévből származó férfinév női párja. Jelentése a Cecilius nemzetségből való, illetve a vak szóból származik.

Rokon női nevek: Célia, Cilla, Cecilla, Seila, Sejla.

Férfi megfelelője: Cecilián, Cecil.

Angolban Cecily, francia formája Cécile.

Híres Cecília: Esztergályos Cecília színésznő, Gáspár Cecília válogatott labdarúgó, hátvéd, Szent Cecília, Tormay Cécile írónő, műfordító, Cecily von Ziegesar amerikai ifjúsági írónő a Gossip Girl (Pletykafészek) írója.

A Hölgy hermelinnel (vagy Hermelines hölgy) című Leonardo da Vinci festmény Cecilia Galleranit, Ludovico Sforza milánói herceg kedvesét ábrázolja. A mű 1490 körül készült, Leonardo korai munkáinak egyike, olajfestmény, és egyesek szerint nem hermelin, hanem vadászgörény van a képen. Lengyelországban, Krakkóban látható a kép kiállítva, de 2009-ben járt a Szépművészeti Múzeumban is. A mai modern technikával megszámolható az ecsetvonások száma, felderíthető az eredeti szín, mégsem fejthető meg szépségének titka. Leonardo értelmezése szerint a hermelin az önfegyelem, tisztaság, belső nemesség szimbóluma.

Ez is érdekelhet:
Milyen névnap van ma és holnap?Címkék:

Jobban tudom!

Válogatás a bejegyzések közt

Keresztrejtvény – 11.02. Mi a címe a képnek? Keresztrejtvény – 16.04.27. Keresztrejtvény – 16.11.29. Mikor van Aurél névnap? Keresztrejtvény – 10.14. Hogyan írjuk helyesen: rezsim vagy rezsím? Mi a címe a képnek? Mikor van Placida névnap? Hogyan lehet védekezni a könnygáz ellen?

Neked mi a véleményed?

Hozzászólások: 0 hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.