Mikor van Buda névnap?

Április 3.

Buda névnap - Lánchíd budai hídfő

Buda: Lánchíd budai hídfő

Régi magyar személynév, Attila fejedelem öccsének neve a monda szerint. Jelentése: megvilágosult , mások szerint azonban lenni, béke.

Híres Budák: Buda, Attila fejedelem öccse, Buda, Ottlik Géza regénye, Buda Béla pszichiáter.

A korai Árpád-korban Buda a mai az Aquincum helyén épült települést jelölte, amelyet csak a tatárjárást követően, a budai Vár megépítése után kezdtek Óbudaként emlegetni. A város a krónikáink szerint Attila hun uralkodó testvéréről, Budáról kapta a nevét. Arany János a Buda halála című költeményében írta meg a történetet a király ellen összeesküvést szövő fivérről, akit a hazatérő Attila párbajban megölt, és akinek az emlékére nevezik a várost Budának.

Milyen névnap van ma és holnap?Címkék:

Jobban tudom!

Válogatás a bejegyzések közt

Hogyan írjuk helyesen: hajlam vagy halylam? Mit gondolnak olvasóink Lagzi Lajcsi szabadon engedéséről 55. születésnapján? Keresztrejtvény – 16.08.18. Igaz-e, hogy a legtöbb bankjegy kokainnal szennyezett? Mikor van Mercédesz névnap? Hogyan írjuk helyesen: május 1-jén vagy május 1-én? Hogyan írjuk helyesen: cigizik vagy cígizik? Mi a címe a képnek? Hogyan írjuk helyesen: csókolom vagy csokolom? Hogyan írjuk helyesen: kommunista vagy komunista?

Neked mi a véleményed?

Hozzászólások: 0 hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.