Mikor van Buda névnap?

Április 3.

Buda névnap - Lánchíd budai hídfő

Buda: Lánchíd budai hídfő

Régi magyar személynév, Attila fejedelem öccsének neve a monda szerint. Jelentése: megvilágosult , mások szerint azonban lenni, béke.

Híres Budák: Buda, Attila fejedelem öccse, Buda, Ottlik Géza regénye, Buda Béla pszichiáter.

A korai Árpád-korban Buda a mai az Aquincum helyén épült települést jelölte, amelyet csak a tatárjárást követően, a budai Vár megépítése után kezdtek Óbudaként emlegetni. A város a krónikáink szerint Attila hun uralkodó testvéréről, Budáról kapta a nevét. Arany János a Buda halála című költeményében írta meg a történetet a király ellen összeesküvést szövő fivérről, akit a hazatérő Attila párbajban megölt, és akinek az emlékére nevezik a várost Budának.

Milyen névnap van ma és holnap?Címkék:

Jobban tudom!

Válogatás a bejegyzések közt

Hogyan írjuk helyesen: húsvét vagy Húsvét? Hogyan írjuk helyesen: gyurmáz vagy gyúrmáz? Hogyan írjuk helyesen: sehogy sem vagy sehogysem? Hogyan írjuk helyesen: megőriz vagy megöriz? Hogyan írjuk helyesen: mondja vagy mongya? Mi a címe a képnek? Mikor adták ki az első Guinness Rekordok Könyvét? Van különbség az Országos Meteorológiai Szolgálat által kiadott figyelmeztetés és riasztás között? Hogyan írjuk helyesen: befőtt vagy befött? Megváltoztattam az email címemet, és eltűntek a Jóságpontjaim – mit tegyek?

Neked mi a véleményed?

Hozzászólások: 0 hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.