Mikor van Boldizsár névnap?

Január 6-án.

01-06

Babilon egyik kapujának, az Istár-kapunak a díszítése (Kr.e. VI. sz.) ma a berlini Pergamon Múzeumban látható.

 

Továbbá január 11-én, június 20-án.

Bibliai eredetű név, jelentése: Baál isten tartsa meg a királyt, vagy másik verzióban óvja életét. Babilóniai, akkád férfinév.

A Baltazár név magyar változata.

Híres Boldizsárok: a Bibliában a napkeleti bölcsek egyike (Gáspár, Menyhért és Boldizsár a szerecsen király), László Boldizsár énekes, operaénekes, a Cotton Club Singers egyik alapítója, Horváth Boldizsár balatonfüredi orvos, vitorlázó (a Kékszalag vitorlásverseny „bemelegítő” versenye a róla elnevezett Horváth Boldizsár Emlékverseny), Baltazár professzor a híres feltaláló, horvát rajzfilmfigura.

A háromkirályoknak is nevezett napkeleti bölcsek aranyat, tömjént és mirhát hoztak ajándékul a megszületett Jézusnak. Boldizsár (vagy Dániel próféta) babiloni mágus volt. Mágusoknak a papi osztály tagjait hívták, akik közül sok csillagászattal is foglalkozott. Nabukodonozor babiloni király választotta ki még gyermekkorában, Dániel így került Babilonba. Látnoki képességekkel rendelkezett, ezért kapta új nevét: Bel-tsar-uzur, azaz az Úr óvja életét.

Ez is érdekelhet:
Milyen névnap van ma és holnap?Címkék:

Jobban tudom!

Válogatás a bejegyzések közt

Ötöslottó nyerőszámok a 17. játékhéten 2017-ben Hogyan írjuk helyesen: hígít vagy higít? Mikor van Tália névnap? Mikor van Nikolett névnap? Hogyan írjuk helyesen: ízibe vagy izibe? Hogyan írjuk helyesen: kérója vagy kérólya? Július 12. – miről nevezetes? Hogyan írjuk helyesen: lakosú vagy lakosu? Hogyan írjuk helyesen: súlytalan vagy sújtalan? Hogyan írjuk helyesen: pontosan vagy pontossan?

Neked mi a véleményed?

Hozzászólások: 2 hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

  1. Sajnos a fenti leírás utolsó bekezdése több pontban is hibás. Dániel nem egyenlő Boldizsárral. Nabukodonozor babiloni király megszállta Jeruzsálemet, Dániel ekkor esett fogságba, ifjúként. Dánielnek az udvarmesterek fejedelme adta a Baltazár!!! nevet, Dániel a káldeusok tudományát tanulta Babilonban, egyébként előkelő júdeai családjából származott. Ezek a dolgok Boldizsár nevéhez sehogyan nem kapcsolhatók.

  2. Híres Boldizsárok felsorolásánál “a Bibliában a napkeleti bölcsek egyike” megfogalmazás pontatlan. A Biblia sehol nem említi név szerint a bölcseket, csupán napkeletről érkező bölcseknek írja őket, akik az eredeti görög szó alapján akár varázslók, mágusok is lehetnek. A számuk sincs konkretizálva. “A hagyomány szerint a csecsemő Jézushoz érkező napkeleti bölcsek egyike” kifejezés történelmileg helytállóbb lenne.