Mikor van Benedek névnap?

Március 21-én.

benedek_nevnap
A pannonhalmi bencés apátság altemploma.

 

Több alkalommal is van az évben: április 14., április 16., május 1., július 11.

Latin eredetű név, a Benedictus névből származik. Jelentése: áldott.

Híres Benedekek: XVI. Benedek pápa, Nursiai Szent Benedek, a bencés rend alapítója, Benedict Cumberbatch színész, Uhrin Benedek zenész, Virág Benedek műfordító, Benedek, aki a néphit szerint társaival, Sándorral és Józseffel együtt zsákban hozzák a meleget.

Március közepén három, nevezetes névnap is van a naptárban: Sándoré, Józsefé és Benedeké, akik köztudottan zsákban hozzák a meleget. A tél és tavasz fordulóját magyarázó mese Szent Péterrel indul, aki miután megunta a hidegtől elgyötört emberek panaszait, megbízta Sándort, hogy napmeleggel töltött zsákot vigyen a Földre. Csakhogy a zsák nagyon felmelegítette cipelője hátát, aki megállt egy Tejút-menti kiskocsmában, hogy lehűtse magát.

 A hűsölés annyira jól sikerült, hogy Sándor nem is indult tovább a Földre. Szent Péter ekkor kénytelen volt megkérni Józsefet, hogy fogjon egy meleggel töltött zsákot és keresse meg Sándort, mert az emberek már nagyon türelmetlenek. József azonban, Sándorhoz hasonlóan a Tejút-menti kiskocsmában ragadt, ahogy nem sokkal később Benedek is, akit Szent Péter végső kétségbeesésében küldött a két léhűtő után. Miután mindhárom küldönc az ivóban ragadt, Szent Péter végül Mátyást is útnak indította, immáron egy ostorral. Miután Mátyás végrehajtotta a feladatát és kizavarta a kocsmából a három lustaságot, a tavasz még időben, a csillagászati tavasz kezdetére (március 21.) megérkezhetett a Földre.

 

Ez is érdekelhet:
Milyen névnap van ma és holnap?