Mikor van Béla névnap?

Április 23.

Béla névnap - Béláim - Legényanya

Bizonytalan eredetű név, a legvalószínűbb magyarázat szerint a régi magyar Bél személynévből származik a név, az -a betű itt kicsinyítőképző. A Bél jelentése belső rész, például: szív.

Híres Bélák: I. Béla magyar király, Ernyey Béla színész, Komjádi Béla sportvezető, Kun Béla, politikus, Lugosi Béla, színész, Magyari Béla, kiképzett űrhajós, Paudits Béla színművész, Ternovszky Béla, rajzfilmrendező, és persze Béláim a Legényanya című filmből (a képen).

Legalább 24 áldozata volt a külföldön is hírhedtté vált XX. századi magyar sorozatgyilkosnak, Kiss Bélának. 1903-1912 között Kiss valószínűleg házasságot ígérve pénzt csalt ki a hirdetéseire válaszoló nőktől és többségükkel végzett. Könyvtárában nagyrészt gyilkosságokról szóló ponyvaregények voltak. Valószinüleg a felesége által megcsalt Kiss impotens volt és az asszony hűtlensége miatt kezdett gyilkolni. Az első áldozata feltehetően a nő és a szeretője volt. Az első világháború kitörésekor bevonult a seregbe és soha nem tért vissza a háborúból, ám egyesek szerint nem halt meg, hanem más személyazonossággal élt tovább.

Ez is érdekelhet:
Milyen névnap van ma és holnap?Címkék:

Jobban tudom!

Válogatás a bejegyzések közt

Hogyan írjuk helyesen: figyelemre méltó vagy figyelemreméltó? Hogyan írjuk helyesen: alatt vagy alat? Július 26. – miről nevezetes? Milyen névnapok vannak júliusban? Mi a címe a képnek? Hogyan írjuk helyesen: pusztít vagy púsztít? Keresztrejtvény – 16.03.03. Mikor van Olga névnap? Hogyan írjuk helyesen: egyértelműen vagy egyértelmüen? Agytorna 32. forduló

Neked mi a véleményed?

Hozzászólások: 0 hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.