Mikor van Beáta névnap?

Március 22.

 

Beáta névnap - boldog állatok

 Latin eredetű, lelki tulajdonságot kifejező név. Jelentése: boldog.

Híres Beáták: Beate Uhse, vállalkozó, pilóta, Hargitai Bea, playmate, modell, Karda Beáta, énekesnő, Palya Beáta, énekesnő.

Beate Uhse (1919-2001) német műrepülő, a II. világháborúban teherszállító gépen pilóta. A háború után vállalkozást indított, amely a nők szexuális felvilágosításával foglalkozott. 1962-ben ő nyitotta meg a világ első sex shopját, ami miatt sok támadás érte, és a rendőrség is rendszeresen zaklatta. Hatvannégy éves korában gyomorrákkal diagnosztizálták, de meggyógyult, 75 éves korában tanfolyam után sikeres búvár vizsgát tett, 82 két éves korában hunyt el. Ma Németországban a 60-as években kezdődő szexuális forradalom egyik legfontosabb alakjának tartják, a háború utáni lakhelyén, Flensburgban díszpolgári címmel tüntették ki.

A kétszeres Artisjus-, és Prima-díjas Palya Beáta életét kezdettől fogva meghatározza a tánc és a zene. A folklórénekesnő, akit az ország Palya Beaként ismert meg, már hatéves korában is táncolt, sőt énekelt a Muharay Elemér Népi Együttes tanárai segítségével. A tehetséges és lenyűgöző hangú fiatal énekesnő 2002-ben diplomázott, 2003-ban pedig szólókarrierbe kezdett. A sokoldalú magyar előadó, aki elsősorban magyar, cigány és bolgár népzenén nevelkedett és később más népek zenéiről is tanult, játszott már a New York-i Carnegie Hallban, a washingtoni Kennedy Centerben és a szapporói Kitara Concert Hallban. A 2004-es athéni olimpiai játékokon Magyarországot képviselte: egyike volt annak a világ minden tájáról vállogatott kilenc énekesnek, akik részt vettek a “The world meets Manos Hadjidakis című”, nemzetközi zenei projektben.

 

Ez is érdekelhet:
Milyen névnap van ma és holnap?Címkék:

Jobban tudom!

Válogatás a bejegyzések közt

Mikor van Ágota névnap? Mikor van Péter névnap? Mikor van Donát névnap? Hogyan írjuk helyesen: megígér vagy megigér? Hogyan írjuk helyesen: hároméves vagy három éves? Mikor van Achilles névnap? Keresztrejtvény – 16.03.14. Kiről kapta nevét az Oscar-díj? Október 14. – miről nevezetes? Mi a címe a képnek?

Neked mi a véleményed?

Hozzászólások: 0 hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.