Mikor van Bátor névnap?

Február 27., szökőévben február 28.

baba víz alatt

Bátor baba úszni tanul.

Török-magyar eredetű név, jelentése bátor, az ótörökben hős.

Bátor keresztnévvel nem burjánzanak hősök a magyar történelemben, de az erdélyi fejedelmeket és egyházi, világi főméltóságot adó Báthory családot mindenképpen meg kell említeni. Báthory Vid az ősidőkben megölte az ecsedi lápban tanyázó sárkányt, fogai attól kezdve díszítették a család címerét. Bátor tett volt kétségtelen, a Gutkeledektől származó család viszont egyik központi birtokáról, Bátorról kapta a nevét. A település Heves megyében fekszik, Egertől északnyugatra, lakossága 344 fő. Nem egy metropolisz, de Batur néven már 1283-tól említik oklevelek.

Bátor, a gyáva kutya népszerű rajzfilmhős pedig rózsaszín. A sorozat Bátor mindennapjairól szól, aki idős és nagylelkű gazdájával, Muriellel és annak mogorva férjével él a kansasi Kiesföldön, vagy szabadfordításban a semmi közepén. A ház táján a legkülönfélébb gonosz teremtmények bukkannak fel, de Bátor hűségesen megvédi gazdáját és legyőzi a furcsa ellenségeket.

Ez is érdekelhet:
Milyen névnap van ma és holnap?

Mikor van Döme névnap? Hogyan írjuk helyesen: fejts vagy felyts? Mikor van Édua névnap? December 31. – miről nevezetes? Keresztrejtvény – 16.07.29. Keresztrejtvény – 16.09.06. Hogyan írjuk helyesen: kikészít vagy kikészit? Keresztrejtvény – 16.10.01. Keresztrejtvény – 16.06.01. Hogyan írjuk helyesen: színez vagy szinez?