Mikor van Bálint névnap?

Február 14

Valamint január 7-én.

A latin Valentinus családnévből származó magyar férfinév, melynek jelentése: erős, egészséges.

Híres Bálintok: Bacsó Bálint orvos, Bakfark Bálint lantművész és zeneszerző, Balassi Bálint költő, Hóman Bálint oktatásügyi miniszter, Magyar Bálint politikus, Szent Bálint , Tárkány-Kovács Bálint zenész, Török Bálint főnemes.

A Bálint nevet már az Árpád-korban is ismerték. Az 1990-es években igen gyakori volt, a 2000-es években a 6-16. leggyakoribb férfinév volt.

A magyar történelem talán legismertebb Bálintja: Török Bálint 1502-ben született. A nemes, katona, hadvezér nevét szinte mindenki ismeri, ha máshonnan nem Gárdonyi Géza Egri csillagok című munkájából. Ő az a nemes, akit Buda bevételekor a török szultán elfogatott és konstantinápolyba vitetett, ahol a Héttoronyba zárták. Valójában nem tudni, miért pont ő volt az a magyar nemes, akit Buda alól rabként magukkal vittek a törökök. A sors fintora egyébként, hogy akkor Budát éppen a németek ostromolták, s a várat Török Bálint és Fráter György védte. A szultáni hadat Fráter György hívta segítségül, s az érkező török sereg szétverte előbb a német tábort, gyakorlatilag felszabadítva ezzel a várvédőket, azután fogságba vetették Török Bálintot. A főnemes többé soha nem szabadult ki, 1550-ben halt meg a konstantinápolyi török fogságban.

Ez is érdekelhet:
Milyen névnap van ma és holnap?



Címkék:

Jobban tudom!

Válogatás a bejegyzések közt

Agytorna 183. forduló Keresztrejtvény – 16.01.07. Keresztrejtvény – 11.09. Mi a címe a képnek? Keresztrejtvény – 10.14. Illik-e páros szál virágot ajándékozni? Mikor van Laura névnap? Takács családnév – mi az eredete, jelentése? Július 16. – miről nevezetes? November 25. – miről nevezetes?

Neked mi a véleményed?

Hozzászólások: 0 hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.