Mikor van Árpád névnap?

December 11-én és március 31-én.

Arpad szobra Opusztaszeren

Árpád fejedelem szobra Ópusztaszeren

És még: január 5-én, április 7-én.

Régi magyar férfinevünk. Az ótörök-iráni eredetű árpa szóból jön. Jelentése az árpa (élet) kicsinyítő képzős (-d) alakjából származik: életecske. Más forrás szerint a jelentése nemes vezető.

Hasonló férfi név: Buzád

Női megfelelője: Árpádina.

Árpád névnap - Göncz Árpád
Göncz Árpád díszdoktorrá avatása Szegeden 2002-ben

Híres Árpádok: Árpád fejedelem, Göncz Árpád író, műfordító, köztársasági elnök, Juhász Árpád geológus, Élő Árpád sakkozó, fizikus, az Élő-pontrendszer kidolgozója, Feszty Árpád festőművész, Tóth Árpád költő.

Feszty Árpád, a Feszty-körkép megalkotója 1891-ben Párizsban határozta el, hogy ő is térhatású képet fest az ott látott Napóleon csatáját ábrázoló műalkotás hatására. Apósa, Jókai Mór buzdította, hogy a magyar történelem fontos eseményét ábrázolja az özönvíz biblikus eseményei helyett. Több festőtársával együttműködve alkották meg határidőre a képet. Jellemző a segítőkre, hogy felesége is vele dolgozott, ő festette a képen a sebesülteket és a halottakat. A képet a Városligetben állították ki 1894 tavaszától, majd a londoni világkiállításon is járt. „A Magyarok bejövetele” c. festménye az 1896-os millenniumi ünnepség fő látványossága volt. 1944-ben bombatalálat érte a körkép épületét és felszabdalva fahengerekben adták át a Nemzeti Galériának az örökösei. Az 1970-es években határozták el, hogy Ópusztaszeren Nemzeti Történelmi Emlékparkot létesítenek. Ide szánták a körképet, épületet építettek neki, majd 1991-95-ben lengyel restaurátorok munkája nyomán látható ma is itt. A kép a romantika jegyében született. Jellemző rá a természet és az érzelmek változékonysága, az álomszerűség, a világos-sötét kontrasztok.

Ez is érdekelhet:
Milyen névnap van ma és holnap?Címkék:

Jobban tudom!

Válogatás a bejegyzések közt

Mikor van Lehel névnap? Hogyan írjuk helyesen: manikűr vagy manikür? Keresztrejtvény – 11.08. Szücs családnév – mi az eredete, jelentése? Hogyan írjuk helyesen: szimbolikus vagy szimbólikus? Hogyan írjuk helyesen: selypít vagy sejpít? Keresztrejtvény – 16.01.15. Mikor van Eszter névnap? Illem: Két nőt merről kísér egy férfi? Hogyan írjuk helyesen: színez vagy szinez?

Neked mi a véleményed?

Hozzászólások: 0 hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.