Mikor van Ádám névnap?

Szeptember 9., december 24.

lánchíd

A Széchenyi lánchíd (a köznyelvben általában csak Lánchíd) a Buda és Pest közötti állandó összeköttetést biztosító legrégibb, legismertebb híd a Dunán, a magyar főváros egyik jelképe, egyben az első állandó híd a teljes magyarországi Duna-szakaszon. Építését gróf Széchenyi István kezdeményezte és finanszírozását báró Sina György szervezte, a legnagyobb adományt is ő adta a klasszicista stílusban tervezett híd megépítésének céljára. Sina György a nagy befektetésre tekintettel 87 évre kapott hídvám-szedési jogot, ami azonban csak 20 évig tartott, mert az 1867-es kiegyezés után a magyar kormány az 1870. évi XXX. törvénycikk alapján megváltotta a hidat Sina fiától és örökösétől, Sina Simontól. A munkálatok 1839-ben kezdődtek, a kész hidat 1849. november 20-án avatták fel. Tervezője az angol William Tierney Clark, a kivitelezés irányítója a skót származású Clark Ádám volt. Forrás: Wikipedia.

Ádám héber eredetű név, amelynek az eredeti jelentése: ember.

Híres Ádámok: Ádám bibliai alak, Bálint Ádám énekes, Clark Ádám a Széchenyi lánchíd építője, Fásy Ádám műsorvezető, Kiss Ádám humorista, Lux Ádám színész, Szabó Ádám zenész, Szirtes Ádám színművész, Török Ádám zenész.

Szépségversenyek szervezésével és Fásy-mulató című zenei műsorával szerezte ismertségét és vagyonát Fásy Ádám, aki 2009-ben belekeveredett az őssejt-botrányba. A vádirat szerint engedély nélkül végeztek őssejt-kezeléseket a kifejezetten erre a célra alapított cég klinikáján. Fásy Ádám igazgatósági tag volt az érintett cégben. Az ügyészség valamennyi vádlottra felfüggesztett börtönbüntetést kért.

 

Ez is érdekelhet:
Milyen névnap van ma és holnap? 

Címkék:

Jobban tudom!

Válogatás a bejegyzések közt

Mikor van Krisztián névnap? Mikor van Domonkos névnap? Május 24. – miről nevezetes? Keresztrejtvény – 16.05.07. Agytorna 62. forduló Hogyan írjuk helyesen: húsvét vagy húsvét? Hogyan írjuk helyesen: hívás vagy hivás? Mikor van Franciska névnap? Hogyan írjuk helyesen: régió vagy régio? Hogyan írjuk helyesen: elkötelez vagy elkőtelez?

Neked mi a véleményed?

Hozzászólások: 1 hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.