Mikor van Adalbert névnap?

Szeptember 27-én.

09-27Kép: Esztergom – Ferenc Tamás grafikája – rekonstrukciós elképzelés

Az esztergomi Nagyboldogasszony és Szent Adalbert tiszteletére épült középkori román, később gótikus székesegyház egykoron Magyarország egyik legnagyobb temploma volt, szépsége miatt méltán kapta a régi magyar “széptemplom” nevét. A templomot Szent István építette az esztergomi várhegyen, de ez a XII. században leégett, majd III. Béla alatt újjáépítették, ezután a XIV-XVI. században folyamatosan szépítették, mellékkápolnákat építették hozzá. 1543-ban a török elfoglalta, és az ezt követő számos ostrom alatt rommá vált, végül a Bazilika építése előtt eltüntették romjait. Manapság a Bakócz-kápolna, néhány metszet és kőfaragvány emlékeztet egykori gazdagságára. Olvass tovább a templomról.

 

Adalbert névnapja van még április 23-án.

Germán eredetű név, nemes fény, fénylő nemesség jelentéssel.

Olaszul, spanyolul, portugálul Adalberto, németül Adalbrecht.

Híres Adalbertek: Schaffer Adalbert festő, grafikus.

Szent Adalbert püspök 997. április 23-án halt vértanúhalált. Térítő munkája Magyarország és Lengyelország területére is kiterjedt, ami miatt az összes közép-európai állam védőszentjei között szerepel. Püspökként a csehek életében szigorúan igyekezett érvényre juttatni a keresztény élet szabályait, például megtiltotta a többnejűséget, a varázslást elítélte. A magyar egyház alapjainak megteremtésében is szerepe volt, Géza nagyfejedelem és Szent István megkeresztelését neki tulajdonítják.

 

Ez is érdekelhet:
Milyen névnap van ma és holnap?Címkék:

Jobban tudom!

Válogatás a bejegyzések közt

Keresztrejtvény – 16.10.21. Mi a címe a képnek? Keresztrejtvény – 07.13. Hogyan írjuk helyesen: jó napot vagy jónapot? Hogyan írjuk helyesen: hirdet vagy hírdet? Ötöslottó nyerőszámok a 3. játékhéten 2016-ban Hogyan írjuk helyesen: hagyd vagy haggyd? Keresztrejtvény – 16.02.15. Hogyan írjuk helyesen: igyon vagy iggyon? Hogyan írjuk helyesen: kompatibilis vagy kompatíbilis?

Neked mi a véleményed?

Hozzászólások: 0 hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.