Mikor van Ábel névnapja?

Január 2-án.

Abel Tasman Nemzeti Park

Az új-zélandi Abel Tasman Nemzeti Park egy sziklája. 

Valamint június 2-án, augusztus 5-én, december 5-én és december 9-én.

Bibliai eredetű férfinév, Ádám és Éva második fia, Káin testvére. Héber eredetije Hevel, Hável névként van jelen. Jelentése a héber pára, lehelet, mulandóság szóból vagy az asszír, sumér fiú szóból ered.

Vezetéknévként is gyakori.

Híres Ábelek: Szabó Ábel festő, grafikus, Kocsis Ábel Budapest egyik legjobb parkourosa (parkour: francia eredetű városi sport, a menekülés művészete trükkökkel), Ábel Anita színésznő, Tamási Áron Ábel regény-trilógia főszereplője, Vaclav Havel drámaíró, rendező, köztársasági elnök, Niels Henrik Abel matematikus és Abel Tasman holland felfedező, aki az első európai aki megpillantotta meg Új Zélandot, sok egyéb mellett Tasmaniát is róla nevezték el később.

Niels Henrik Abel 200. születésének évfordulójára alapították 2001-ben az Abel-díjat. (Az Abel-díj tulajdonképpen a matematikai Nobel-díj, a Fields-érem és Wolf-díj mellett.) Abel fiatalon elhunyt matematikus volt, aki az ötödfokú egyenletek megoldásával foglalkozott.

Hogy miért nincs matematikai Nobel-díj? Biztosan nem azért, mert Nobel feleségét egy matematikus csábította el, mivel nem volt felesége. Inkább a matematika eredményei nem voltak akkoriban kézzel foghatók és talán Nobelnek sem volt matematikai tudományos szemlélete.

Ez is érdekelhet:
Milyen névnap van ma és holnap?