Mikor lesz pontos időjárás-előrejelzés?

Soha

idojaras előrejelzes

Neumann János mondta, hogy hamarabb fogjuk befolyásolni az időjárást, mint pontosan előrejelezni. Valóban, már évek óta léteznek olyan eszközök, amivel pl. jégesőt (vagy csak szimplán esőt) lehet egy adott helyen megakadályozni.

Az időjárás pontos előrejelzéséhez nagyon sok és nagyon pontos (végtelen sok és végtelen pontos) adatra és hatalmas (korlátlan) számítástechnikai kapacitásra volna szükség.

Az időjárás előrejelzés lehetetlensége a  katasztrófa elméleten alapszik. Az alapadatok kicsiny megváltozása is gyökeresen más végkifejletet eredményezhet. (Gondoljunk például arra, hogy ha egy fokkal kevesebb lesz a hőmérséklet, akkor eső helyett ónos eső vagy hó lehet).

Az időjárás előrejelzése emiatt csak rövid távon lehet viszonylag pontos. 

Ezért határozottan kételkedünk benne, hogy az egy hétnél távolabbra szóló, pláne a 30 napos előrejelzéseknek komolyabb értelme lenne.

 

Keresztrejtvény – 16.07.24. Mi a koronavírus-térkép? Mikor van Richárd névnap? Hogyan írjuk helyesen: japán vagy jappán? Hogyan írjuk helyesen: nagy-britanniai vagy nagybritanniai? Ki szerezte a Delta című műsor zenéjét? Hogyan írjuk helyesen: hosszú vagy hosszu? Szabad petárdázni szilveszterkor Magyarországon? Hogyan írjuk helyesen: javítanivalók vagy javitanivalók? Hogyan írjuk helyesen: irtás vagy irtás?