Mikor lesz pontos időjárás-előrejelzés?

Soha

idojaras előrejelzes

Neumann János mondta, hogy hamarabb fogjuk befolyásolni az időjárást, mint pontosan előrejelezni. Valóban, már évek óta léteznek olyan eszközök, amivel pl. jégesőt (vagy csak szimplán esőt) lehet egy adott helyen megakadályozni.

Az időjárás pontos előrejelzéséhez nagyon sok és nagyon pontos (végtelen sok és végtelen pontos) adatra és hatalmas (korlátlan) számítástechnikai kapacitásra volna szükség.

Az időjárás előrejelzés lehetetlensége a  katasztrófa elméleten alapszik. Az alapadatok kicsiny megváltozása is gyökeresen más végkifejletet eredményezhet. (Gondoljunk például arra, hogy ha egy fokkal kevesebb lesz a hőmérséklet, akkor eső helyett ónos eső vagy hó lehet).

Az időjárás előrejelzése emiatt csak rövid távon lehet viszonylag pontos. 

Ezért határozottan kételkedünk benne, hogy az egy hétnél távolabbra szóló, pláne a 30 napos előrejelzéseknek komolyabb értelme lenne.

 Címkék:

Jobban tudom!

Válogatás a bejegyzések közt

Keresztrejtvény – 16.02.11. Mi a címe a képnek? – Korábbi fordulók Mi a címe a képnek? Hogyan írjuk helyesen: küld vagy kűld? Ötöslottó nyerőszámok a 34. játékhéten 2016-ban Mikor van Benedikta névnap? Mikor van Illés névnap? Keresztrejtvény – 16.08.03. Melyik Magyarország második legmagasabb hegycsúcsa? Hogyan hatnak a szívműködésre a koleszterinszint-csökkentő gyógyszerek?

Neked mi a véleményed?

Hozzászólások: 3 hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

  1. keress meg egy öreg-öreg igazi juhászt! Ő megmondja a pontos időjárást a következő napra. Szinte órára pontosan. NEKI AZ AZ ÉLETET JELENTGETTE, MÍG A BIRKÁKAT LEGELTETTE. Ha a nyáj megázott volna egyszer is, az annak a végét jelentette volna.
    A növények, a madarak, a vadak és a rovarok jelzéseit figyelték. Azokhoz tudtak igazodni.
    Pl.: ha a nyíló virágot járják a méhek, csapadékmentes idő várható. Ha a méhek menekülnek a nyíló virágokról, a juhász sebesen hajtotta a jószágait fedett helyre, mert egy, de legfeljebb két óra múltán szakadt a csapadék. Van már negyven éve, mikor egy juhászbácsitól hallottam sok ilyen, és más jeleket. Nem véletlenül volt a környékének legjobb juhásza.