Mi volt az a Melbourne-i vérfürdő?

Egy magyar-szovjet vízilabda-mérkőzés Melbourne-ben 1956-ban.

60 ÉVE TÖRTÉNT

melbourne-i_vérfürdő

Az ’56-os olimpia számunkra legérdekesebb epizódja a “melbourne-i vérfürdő” néven is ismert, Magyarország–Szovjetunió vízilabda-mérkőzés volt. A magyarországi forradalom leverése után egy hónappal (december 6.) rendezett meccset a politikai előzmények miatt elszabaduló indulatok jellemezték a medencében és a nézőtéren is.

A csapat tagja volt Szívós István, akinek a fia, ifj. Szívós István szintén olimpiai bajnok vízilabdázó, unokája pedig Szivós Márton világbajnok vízilabdázó, aki most Rióban várja a ma esti Ausztrália elleni összecsapást.

Szívós-István-1920-1992Ватерполисты в борьбе за мячSzivós-Márton-1981

A hatezres nézőtérre nyolcezren zsúfolódtak be, miután a kétfontos jegyekért 30-40 fontot is odaadtak. A tömeg kezdettől tüntetően a magyar csapatot biztatta, és a szovjetek minden labdaérintését hatalmas füttyszó kísérte. A szimbolikus összecsapássá változott mérkőzést a magyar csapat fölényesen uralta és nyerte.

A tehetetlen szovjet csapat egyik játékosa ráadásul egy csúnya ütést is kiosztott, ami az őt fogó védő helyett Zádor Ervint találta el. A medencét elhagyó, vérző sérülést szenvedett játékosról készült ikonikus fotók, pár óra alatt bejárták a világsajtót, és a meccset a vízilabda-történelem egyik legemlékezetesebb epizódjaként rögzítették az emlékezetben. A magyar válogatott a negyedik olimpiai aranyát szerezte a melbourne-i játékokon, miután egy nappal később Jugoszlávia csapatát győzték le 2-1-re.

Részletesebben itt olvashatsz a mérkőzésről.

És azt tudtad, hogy miért kellett az 1956-os nyári olimpiai játékokat két helyszínen tartani?

A XVI. nyári olimpiai játékok 1956. november 22. és december 8. között rendeztek az ausztráliai Melbourne-ben. Ez volt az első ötkarikás találkozó a déli féltekén.

A szigorú ausztrál állat-egészségügyi szabályok szerint a lovakat behajózás előtt hat hónapig karanténban, megfigyelés alatt kellett volna tartani, ami kivitelezhetetlen volt, ezért a lovas számokat június 11. és 17. között rendezték meg a svédországi Stockholmban, több mint öt hónappal a melbourne-i események előtt.