Miért hívják paradicsomnak az édenkertet, és mi köze ennek a növényhez?

Mert a perzsa gyökerű paradicsom szó eredetileg “körülkerítést” jelent. Olvass tovább, mert érdekes.

 

paradicsom-mennyorszag-edenkert

Az édenkert paradicsomként való elnevezése az azonos jelentésű latin paradisus szóból ered. Ilyen értelmében már  a XII. század végén keletkezett Halotti beszédben is szerepel: “eſ odutta vola neki paradiſumut haʒóá”, mai értelmezésben “és adta neki paradicsomot házául”.

A latin szó a görög paradeiszosz átvétele, ami az óperzsa pairi-daeza vagyis “körülkerítés” kifejezésből ered, és a királyi és nagyúri vadaskertekre, díszparkokra vonatkozott. A bibliai értelemében való elterjedése óta a szó jelentése kiterjedt: költői és köznapi használatban a mesés gazdagságú országokat is (földi) paradicsomként aposztrofáljuk.

A botanikailag gyümölcs, termesztését és felhasználását tekintve pedig zöldség paradicsom neve a paradicsomalma elnevezésből rövidült. A Közép- és Dél-Amerikában őshonos növényt ugyanis csak a 16. században ismerték meg Európában, és ekkor még dísznövényként kezelték azt:  termését szépségében az édenkert tiltott gyümölcséhez hasonlították. Az idők folyamán a paradicsomalma paradicsommá rövidült, pont úgy, ahogy a szarvasállat szarvassá, vagy a lábasedény lábassá kopott.

 

 Címkék:

Jobban tudom!

Válogatás a bejegyzések közt

Mikor van Rebeka névnap? Hogyan írjuk helyesen: forróvérű vagy forró vérű? Mikor van Ciprián névnap? Hogyan írjuk helyesen: segítség vagy segitcség? Hogyan írjuk helyesen: színű vagy szinű? Növekedett-e a bűnözés mértéke az alkoholtilalom hatására? Bognár családnév – mi az eredete, jelentése? Keresztrejtvény – 10.25. Megváltoztattam az email címemet, és eltűntek a Jóságpontjaim – mit tegyek? Miért kell a repülőgép fel- és leszállásakor kinyitni az ablakokon a sötétítőket?

Neked mi a véleményed?

Hozzászólások: 0 hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.