Mi az oximoron?

A “savanyúcukor” például az.

Az oximoron (két egymást kizáró, egymásnak ellentmondó fogalom összekapcsolása. Legtöbbször jelzős szerkezetben jelenik meg mint ellentét a jelző és a jelzett szó között. A hétköznapi beszédben gyakran használják hibásan az oximoron szinonimájaként a paradoxon kifejezést.

Köznyelvi példák: élő halott, rettentő jó, békehaderő, objektív vélemény, virtuális valóság, savanyúcukor stb.

Az oximoron szó maga is egy oximoron: a görög okos, éles elméjű (oxus) és az ostoba, bolond (moros) egymásnak ellentmondó szavak összekapcsolásával hozták létre.

 

oximoron

 

Irodalmi példák:

„Fejem fölé a csillagok jeges tüzet kavarnak” (Pilinszky János: Téli ég alatt);

„Harminchat fokos lázban égek. ” (József Attila: Kései sirató)

„létentúli lét” (Tóth Árpád: Elégia egy rekettyebokorhoz)

„Ólmos pehely, fagyos láng, tiszta füst” (William Shakespeare: Rómeó és Júlia)

Sokan keverik a paradoxon és az oximoron fogalmát. Pedig a paradoxon állítások egy olyan halmaza, amelyek ellentmondásra vezetnek, vagy a józan észnek ellentmondó következtetés vonható le belőlük. Például Galilei paradoxonja: „Noha a legtöbb egész nem négyzetszám, mégis az egész számok számossága ugyanaz, mint a négyzetszámoké.” Vagy Karinthy Frigyes ismert sorai: „Nem mondhatom el senkinek, elmondom hát mindenkinek…” (Előszó).

 Címkék:

Jobban tudom!

Válogatás a bejegyzések közt

Hogyan írjuk helyesen: küld vagy kűld? Hogyan írjuk helyesen: ámító vagy ámitó? Hogyan írjuk helyesen: köteles vagy kőteles? Mi a címe a képnek? Március 28. – miről nevezetes? Növekedett-e a bűnözés mértéke az alkoholtilalom hatására? Hogyan írjuk helyesen: azt vagy aszt? Hogyan írjuk helyesen: éhen hal vagy éhenhal? Mi a zambó szó jelentése? Mi a címe a képnek?

Neked mi a véleményed?

Hozzászólások: 0 hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.