Mi az emotikon?

Olyan karakterek sorozata, amelyek általában emberi arcot formáznak, hogy érzelmet fejezzenek ki.

Forrás: hu.wikipedia.org
Forrás: hu.wikipedia.org

 

Az emotikon szót az emote (angol, érzelmet fejez ki) és az icon (angol, ikon) összevonásából alkották meg, és neve tulajdonképpen tökéletesen ki is fejezi célját. Bár a 19.század végétől voltak már próbálkozások hasonlóra, az emotikonok végül a számítógépes boom után terjedtek el. 

A populáris kultúrában elterjedt sárga kör alapon megjelenő, stilizált mosolygós arc után smiley-nak is nevezik. A smiley-t később a begépelt karakterek automatikus, ikonszerű megjelenítésében is felhasználták.

Facebook hangulatjelek és billentyűkódjaik
Facebook hangulatjelek és billentyűkódjaik

Az emotikonok első, dokumentált digitális használata 1982. szeptember 19-ről datálódik: az egyik számítástechnikai fórum oldalán Scott Fahlman, a Carnegie Mellon Egyetem professzora javasolta a 🙂 hangulatjel alkalmazását az esetben, ha a felhasználó viccnek szánta begépelt mondandóját – a további félreértések elkerülése végett. Azt is hozzátette, hogy lehet, hogy gazdaságosabb lenne a nem viccnek szánt kijelentéseket jelölni inkább a 🙁 emotikonnal, mert az ilyetén megnyilvánulások vannak kisebbségben.

(A legutóbbi képre visszatérve: Putnam a Facebook egyik fejlesztője volt.)

 

 Címkék:

Jobban tudom!

Válogatás a bejegyzések közt

Április 27. – miről nevezetes? Melyik dalt játszotta le az MTV (Music Television) legelőször? Agytorna 73. forduló Mi a címe a képnek? Bruttó Nemzeti Boldogság – létezik ilyen? Ötöslottó nyerőszámok a 14. játékhéten 2016-ban Hogyan írjuk helyesen: higgyél vagy higyjél? Hogyan írjuk helyesen: indiai-óceáni vagy indiai óceáni? Illem: Vendégségbe érkezve a férfi vagy a nő lép be először az ajtón? Hogyan írjuk helyesen: szívat vagy szivat?

Neked mi a véleményed?

Hozzászólások: 0 hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.