Mi az emotikon?

Olyan karakterek sorozata, amelyek általában emberi arcot formáznak, hogy érzelmet fejezzenek ki.

Forrás: hu.wikipedia.org
Forrás: hu.wikipedia.org

 

Az emotikon szót az emote (angol, érzelmet fejez ki) és az icon (angol, ikon) összevonásából alkották meg, és neve tulajdonképpen tökéletesen ki is fejezi célját. Bár a 19.század végétől voltak már próbálkozások hasonlóra, az emotikonok végül a számítógépes boom után terjedtek el. 

A populáris kultúrában elterjedt sárga kör alapon megjelenő, stilizált mosolygós arc után smiley-nak is nevezik. A smiley-t később a begépelt karakterek automatikus, ikonszerű megjelenítésében is felhasználták.

Facebook hangulatjelek és billentyűkódjaik
Facebook hangulatjelek és billentyűkódjaik

Az emotikonok első, dokumentált digitális használata 1982. szeptember 19-ről datálódik: az egyik számítástechnikai fórum oldalán Scott Fahlman, a Carnegie Mellon Egyetem professzora javasolta a 🙂 hangulatjel alkalmazását az esetben, ha a felhasználó viccnek szánta begépelt mondandóját – a további félreértések elkerülése végett. Azt is hozzátette, hogy lehet, hogy gazdaságosabb lenne a nem viccnek szánt kijelentéseket jelölni inkább a 🙁 emotikonnal, mert az ilyetén megnyilvánulások vannak kisebbségben.

(A legutóbbi képre visszatérve: Putnam a Facebook egyik fejlesztője volt.)

 

 Címkék:

Jobban tudom!

Válogatás a bejegyzések közt

Hogyan írjuk helyesen: különösen vagy kűlönösen? Április 14. – miről nevezetes? Kozso – hol találsz meg mindent róla? Mikor van a böjti időszak? Keresztrejtvény – 12.28. Keresztrejtvény – 12.08. Keresztrejtvény – 11.11. Hogyan írjuk helyesen: Szelidi-tó vagy Szelidi tó? Hogyan írjuk helyesen: idegenül vagy ídegenül? Hogyan írjuk helyesen: biztatás vagy bíztatás?

Neked mi a véleményed?

Hozzászólások: 0 hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.