Mi az abszolút hidegrekord a Földön, amit természetes körülmények között mértek?

-89,2 °C

 

abszolut hidegrekord a földön 700

Az Déli-sarkon mérték 1983. július 21-én a szovjet Vostok kutatóállomáson (alábbi fotó).

vosztok_vostok_allomas_antarktisz_deli-sark

 

Műholdas mérésekkel már sikerült ennél alacsonyabb hőmérsékletet is észlelni, de a 2010. augusztus 10-én szintén az Antarktiszon mért -93,2 °C földi mérésekkel nem volt igazolva, ezért továbbra is az 1983-as hőmérsékletet tekintik a földi hidegrekordnak.

Laboratóriumi körülmények között sikerült előállítani már ennél hidegebbet is: 1908-ban Heike Kamerlingh Onnes, holland fizikus kevesebb, mint 4 fokra közelítette meg az abszolút 0 fokot, amikor -269 °C-ra hűtött le héliumot. Célja folyékony hélium előállítása volt (a hélium forráspontja -268,94 °C), eredményeit pedig Nobel-díjjal jutalmazták.

Címkék:

Jobban tudom!

Válogatás a bejegyzések közt

Hogyan írjuk helyesen: saját vagy salyát? Hogyan írjuk helyesen: azt hiszem vagy assziszem? Hogyan írjuk helyesen: szimmetrikus vagy szimetrikus? Hogyan írjuk helyesen: sittől vagy sitt-től? Hogyan írjuk helyesen: szerződés vagy szerzödés? December 8. – miről nevezetes? Ötöslottó nyerőszámok a 8. játékhéten 2016-ban Hogyan írjuk helyesen: Széchenyi István vagy Szécheny István? Én írtam be először a helyes megfejtést, miért nem nyertem? Mióta önálló település Balatonvilágos?

Neked mi a véleményed?

Hozzászólások: 0 hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.