Mi az a captcha?

Egy olyan feladvány, amelynek segítségével a valós felhasználókat lehet megkülönböztetni a számítógépes robotoktól

captcha

A szó eredete az angol Completely Automated Public Turing test to tell Computers and Humans Apart azaz egy “teljesen automata nyilvános Turing-teszt az ember és a számítógép megkülönböztetésére.

A dolog iróniája, hogy a tesztet egy számítógép adja fel egy másik számítógépnek. A Turing teszt kifejezés eredetileg arról szólt, hogy vajon hogyan tud egy ember megkülönböztetni egy embert és egy számítógépet. Emiatt a captchát fordított Turing tesztnek is nevezik.

A captcha már egyre kevésbé akadály. Egyre több számítógép fel tudja törni. Leginkább élen a Google Streetmap megalkotói jártak az ügyben. Nekik szükségük volt ehhez egy ilyen alkalmazásra.

Bevett dologgá vált, hogy ha valaki mondjuk tízezer gmail fiókot akar nyitni, akkor nem erőlködik a captchák feltörésén, hanem egy indiai alvállalkozó csapat megteszi helyette – gyorsan, olcsón. Hogyan írjuk helyesen: nagyobb vagy nagyob? Hogyan írjuk helyesen: aerodinamika vagy aeródinamika? Hogyan írjuk helyesen: húzd vagy huzd? Hogyan írjuk helyesen: hátul vagy hátúl? Virsli fagyasztása: hogyan fagyasztható, meddig ehető a virsli? Hogyan írjuk helyesen: szinonima vagy szinoníma? Hogyan működik a Google Deep Dream Generátora? Hogyan írjuk helyesen: benzines vagy benzínes? Hogyan írjuk helyesen: gyapjúing vagy gyapjú ing? Hogyan írjuk helyesen: ivott vagy ivot?