Mi az a captcha?

Egy olyan feladvány, amelynek segítségével a valós felhasználókat lehet megkülönböztetni a számítógépes robotoktól

captcha

A szó eredete az angol Completely Automated Public Turing test to tell Computers and Humans Apart azaz egy “teljesen automata nyilvános Turing-teszt az ember és a számítógép megkülönböztetésére.

A dolog iróniája, hogy a tesztet egy számítógép adja fel egy másik számítógépnek. A Turing teszt kifejezés eredetileg arról szólt, hogy vajon hogyan tud egy ember megkülönböztetni egy embert és egy számítógépet. Emiatt a captchát fordított Turing tesztnek is nevezik.

A captcha már egyre kevésbé akadály. Egyre több számítógép fel tudja törni. Leginkább élen a Google Streetmap megalkotói jártak az ügyben. Nekik szükségük volt ehhez egy ilyen alkalmazásra.

Bevett dologgá vált, hogy ha valaki mondjuk tízezer gmail fiókot akar nyitni, akkor nem erőlködik a captchák feltörésén, hanem egy indiai alvállalkozó csapat megteszi helyette – gyorsan, olcsón. 

Címkék:

Jobban tudom!

Válogatás a bejegyzések közt

Növekedett-e a bűnözés mértéke az alkoholtilalom hatására? Mikor van Klaudia névnap? MUSZÁJ vagy MUSZÁLY? Keresztrejtvény – 16.02.03. Agytorna 17. forduló: Láttam már valahol… Mikor van Zseraldina névnap? Keresztrejtvény – 16.09.06. Mi volt a feladata egy III/III-as ügynöknek? Mikor van Milla névnap? Keresztrejtvény – 12.07.

Neked mi a véleményed?

Hozzászólások: 1 hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.