Mi a teendő méh- vagy darázscsípés esetén?

Ha a megcsípett személy nem allergiás a méh- vagy darázscsípésre, akkor általában nincs teendőnk.

 

darazs

Az ilyen típusú csípések (szakszerűen “szúrások”, de mi maradunk a köznyelvi változatnál) általában védekező reakciók a rovar részéről. A helyi reakciót, gyulladást a szervezetbe jutó méreganyag váltja ki. Ez – bár kellemetlen és fájdalmas – többnyire ártalmatlan. Kezelésének legegyszerűbb módja a csípés helyének hűtése, végtag esetén annak felpolcolása, illetve a viszketést csillapító és gyulladást csökkentő krémek alkalmazása.

Mikor forduljunk orvoshoz?

  • A csípés helyével egybefüggő területen jelentkező reakciók esetén nem szükséges orvoshoz fordulni.
  • A csípés után két napon belül, annak helyétől távolabb jelentkező kiütés, illetve légzési, keringési vagy hasi panaszok allergiás reakcióra utalnak, és szakorvosi figyelmet igényelnek.
  • Az anafilaxia, vagyis a csípést követő 30 percen belül kialakuló, az egész szervezetet érintő allergiás reakció végzetes lehet. Tünetei: hányinger, hányás, hörgőgörcs, légzési nehézségek, vérnyomásesés, szívritmuszavar, vörös, könnyező szemek, orrfolyás, gyomorgörcs, szédülés, idegesség, viszkető csalánfoltok, arcpír, a nyelv, az ajkak és a torok zsibbadása, duzzanata. Ez esetben az allergiás személynél általában megtalálható adrenalin injekciót azonnal be kell adni a combizomba és mentőt kell hívni. 
  • A csípés helyétől a törzs felé kiinduló piros csík fertőzés jele. Ezt a háziorvos kezeli antibiotikummal.

Fontos! Az allergiás reakciók esetén mindenképpen forduljunk orvoshoz, mert a vizsgálatok határozzák meg az allergia típusát, az esetleg alkalmazandó immunterápiát, illetve itt látnak el a megfelelő gyógyszerekkel és információkkal a vészhelyzeti teendőkkel kapcsolatban – amiket be is gyakoroltatnak.

 

  Mikor van Áron névnap? Hogyan írjuk helyesen: szemtengelyferdülés vagy szemtengely-ferdülés? Május 17. – miről nevezetes? Mikor van Dezső névnap? Hogyan írjuk helyesen: rühell vagy rűhell? Hogyan írjuk helyesen: mély vagy méj? Ki volt VIII. Henrik? Hogyan írjuk helyesen: erősen vagy erőssen? Hogyan írjuk helyesen: ezt is vagy eztis? Terroristák-e az iszlám fundamentalisták?