Mi a különbség a menedékkérő és a menekült között?

Jogi státusz szerint a menedékkérőkből lehetnek menekültek.

 

menekultek

Az ENSZ menekültügyi szervezete szerint: “A menedékkérő olyan személy, aki menekültnek vallja magát, és nemzetközi védelmet kér arra hivatkozva, hogy származási országában veszélynek vagy üldöztetésnek van kitéve. Minden menekült még menedékkérőként nyújtja be kérelmét, de nem minden menedékkérő kapja meg a menekültstátuszt. Abban az időszakban, amíg kérelme elbírálására vár, a kérelmezőt menedékkérőnek nevezzük.

A „menedékkérő” kifejezés nem utal arra, hogy az adott személy menekült vagy sem, csak azt a tényt jelzi, hogy a személy menedékkérelmet nyújtott be. Azt, hogy egy menedékkérő jogosult-e nemzetközi védelemre, a nemzeti menekültügyi hatóságok döntik el. Azt a személyt, akinek kérelmét a hatóságok a megfelelő eljárások alkalmazásával elbírálták, és döntésük értelmében a kérelmező sem menekültstátuszra, sem más nemzetközi védelemre nem jogosult, visszaküldhetik származási országába.”

Az 1951-es Genfi Egyezmény értelmében menekült az a személy, aki faji, illetve vallási okok, nemzeti hovatartozása, meghatározott társadalmi csoporthoz tartozása, politikai meggyőződése miatti üldöztetése vagy az üldözéstől való megalapozott félelme miatt származási országán kívül tartózkodik, és nem tudja, vagy az üldözéstől való félelmében nem kívánja a származási országa védelmét igénybe venni. Az üldözéstől való megalapozott félelem alapulhat olyan eseményeken is, amelyek azt követően következtek be, hogy a külföldi a származási országát elhagyta, vagy a külföldi olyan tevékenységén, amelyet a származási országa elhagyását követően fejtett ki.

 

 Címkék:

Jobban tudom!

Válogatás a bejegyzések közt

Keresztrejtvény – 16.06.28. Gulyás családnév – mi az eredete, jelentése? Hogyan lesz ebből a számból 2000 – két gyufa megmozdításával? Mikor van Álmos névnap? Miért kell a repülőgép fel- és leszállásakor kinyitni az ablakokon a sötétítőket? Agytorna 49. forduló Keresztrejtvény – 16.06.11. Mi köze van a Nutellának a háborúhoz? Hogyan írjuk helyesen: azért is vagy azértis? Hogyan írjuk helyesen: díszítés vagy diszités?

Neked mi a véleményed?

Hozzászólások: 1 hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

  1. Éppen az, ami O.V. gyodamester és egy demokrata, keresztény államférfi között. Előbbi utóbbinak vallja magát, na de éppen ő mondta, hogy a tetteit figyeljük … azok alapján pedig egy kaukázusi autokrata személyi kultuszt építő diktátorra hajaz.