Mi a farsang?

A vízkereszttől hamvazószerdáig tartó, változó hosszúságú időszak, mulatságok, bálok szokásos ideje.

Getty

Az év leghosszabb mulatságokban bővelkedő időszaka, melynek kezdetét a karácsonyi ünnepkör lezárásaként számon tartott vízkereszt napja, csúcspontját pedig a farsang farka, azaz az utolsó három, karnevál névvel is illetett farsangi nap jelenti. Ennek a pogány gyökerekkel rendelkező mulatságsorozatnak eredeti célja a tél búcsúztatása volt, később fokozatosan alakult át a párválasztás időszakává, esküvők hagyományos szezonjává, újabban pedig az emberek felhőtlen szórakozására, mókázására, jelmezbálok rendezésére teremt lehetőséget. Magyarországon a farsang legnevezetesebb eseménye a tavaszváró, téltemető népszokás, a mohácsi busójárás.

Azt tehát tudjuk, hogy a farsang minden évben január 6-án veszi kezdetét. De pontosan mikor ér véget, és mi az oka az évenként változó időpontnak? A választ itt találod.

Címkék:

Jobban tudom!

Válogatás a bejegyzések közt

Mi a címe a képnek? Hogyan írjuk helyesen: hímzés vagy himzés? Hogyan írjuk helyesen: csokis vagy csokís? Január 23. – miről nevezetes? Bálint családnév – mi az eredete, jelentése? Mikor van Menyhért névnap? Mikor van Vilma névnap? Hogyan írjuk helyesen: idős vagy idös? Hogyan írjuk helyesen: esik vagy esík? Hogyan írjuk helyesen: íz vagy iz?

Neked mi a véleményed?

Hozzászólások: 0 hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.