Mi a farsang?

A vízkereszttől hamvazószerdáig tartó, változó hosszúságú időszak, mulatságok, bálok szokásos ideje.

Getty

Az év leghosszabb mulatságokban bővelkedő időszaka, melynek kezdetét a karácsonyi ünnepkör lezárásaként számon tartott vízkereszt napja, csúcspontját pedig a farsang farka, azaz az utolsó három, karnevál névvel is illetett farsangi nap jelenti. Ennek a pogány gyökerekkel rendelkező mulatságsorozatnak eredeti célja a tél búcsúztatása volt, később fokozatosan alakult át a párválasztás időszakává, esküvők hagyományos szezonjává, újabban pedig az emberek felhőtlen szórakozására, mókázására, jelmezbálok rendezésére teremt lehetőséget. Magyarországon a farsang legnevezetesebb eseménye a tavaszváró, téltemető népszokás, a mohácsi busójárás.

Azt tehát tudjuk, hogy a farsang minden évben január 6-án veszi kezdetét. De pontosan mikor ér véget, és mi az oka az évenként változó időpontnak? A választ itt találod.

Címkék:

Jobban tudom!

Válogatás a bejegyzések közt

Hogyan írjuk helyesen: huny vagy húny? Hogyan írjuk helyesen: Széchenyi István vagy Szécheny István? Mi a címe a képnek? Április 2. – miről nevezetes? Keresztrejtvény – 16.07.17. Hogyan írjuk helyesen: szimfonikus vagy szinfónikus? Agytorna 145. forduló Hogyan írjuk helyesen: 1-gyel vagy 1-el? Április 4 – miről nevezetes? Keresztrejtvény – 16.08.31.

Neked mi a véleményed?

Hozzászólások: 0 hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.