Mennyit spórolhatsz, ha lekapcsolod a villanyt?

Ha egy 100 wattos izzó 24 órán keresztül világít, az kb 88 Ft kiadást jelent*.

fenyero_tablazat
Ebben a táblázatban látható, hogy a különböző típusú izzók, különböző teljesítményű változatai, milyen fényerőt produkálnak. Látszik, hogy egy 60 wattos hagyományos izzó fényerejét egy korszerűbb 12 W-os CFL izzó, vagy a még korszerűbb technológiát képviselő 10 W-os LED izzó is biztosítani tudja, az energia-felhasználás tehát a hagyományoshoz képest az ötödére, hatodára csökkenthető.

 

* 36,5 Ft/kWh áramdíjjal számoltunk, ez az E.ON-nál jelenleg a lakossági átlagár. Ez tartalmazza az áfát, és minden egyéb díjat (pl. rendszerhasználati-díjak)

Egy 100 wattos izzót 1 órán át égetni az E.ON-nál tehát nagyjából három és fél (3,65) forintba kerül, az ELMŰ-nél szinte ugyanennyi (3,69).

A fentiek alapján, ha egy 100 W-os hagyományos izzó helyett inkább egy ugyanakkora fényerejű, de csak 20 W-os CFL (energiatakarékos) izzót használunk, akkor az óránként 70 fillérbe kerülne (ha volna még ilyen pénzünk), 24 órás folyamatos használata pedig 18 forintba.

 

cfl_izzo_lampa_korte_vilagitas_energiatakarekos
A CFL izzók, más néven kompakt fénycsövek az 1980-as években kezdtek el terjedni (CFL = compact fluorescent lamp), és mára nagyon sok formában és méretben léteznek. A korábbi változataik élettartama drasztikusan csökken, ha gyakran kapcsolgatjuk őket fel és le, a legkorszerűbb (és általában drágább) daraboknál ez a hátrány már nem áll fenn. Aki nem kedveli a hideg fényüket, beszerezhet olyan típust, melynek színhőmérséklete 2700 K (Kelvin), ez hasonlít legjobban a hagyományos izzók fényéhez.

 

lámpa_izzó_LED_energiatakarékosCímkék:

Jobban tudom!

Válogatás a bejegyzések közt

Hogyan írjuk helyesen: csuszamlik vagy csúszamlik? Mi az a haram? Keresztrejtvény – 16.04.07. Lukács családnév – mi az eredete, jelentése? Spenót fagyasztása: hogyan kell fagyasztani, meddig marad ehető a spenót? Hogyan írjuk helyesen: bennfentes vagy benfentes? Hány hiba kell egy repülőszerencsétlenséghez? Keresztrejtvény – 16.02.24. Hogyan írjuk helyesen: aszimmetrikus vagy aszimetrikus? Hogyan írjuk helyesen: összevissza vagy össze vissza?

Neked mi a véleményed?

Hozzászólások: 3 hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

  1. A világítás minimális tétel egy lakás energiafelhasználásában. Az igazi teher a hűtőgép, mosógép, szárítógép, porszívó, vasaló, kerti és barkácsgépek.

  2. kb 25 éve használok -csak- energiatak.izzókat, egy fillérrel sem lett/volt kevesebb a villanyszámlánk! Tavaly kezdtem el a leed égők használatát, háááát ott sem vettem észre eddig, hogy kevesebbet fizetnénk! Pedig DIREKT NEM változtattunk a szokásainkon, ugyanúgy, ugyanannyit világítunk, használjuk az elektr.dolgainkat! Ezt magyarázza meg nekem valaki?

  3. Mennyit spórolhatsz, ha lekapcsolod a villanyt?
    Az a táblázatból leolvasható, de arra nem is gondoltak, hogy sötétben még a nadrágodat is letolhatod. Az nem kopik, és emiatt még többet is spórolhatsz!