Mennyit spórolhatsz, ha lekapcsolod a villanyt?

Ha egy 100 wattos izzó 24 órán keresztül világít, az kb 88 Ft kiadást jelent*.

fenyero_tablazat
Ebben a táblázatban látható hogy a különböző típusú izzók különböző teljesítményű változatai milyen fényerőt produkálnak Látszik hogy egy 60 wattos hagyományos izzó fényerejét egy korszerűbb 12 W os CFL izzó vagy a még korszerűbb technológiát képviselő 10 W os LED izzó is biztosítani tudja az energia felhasználás tehát a hagyományoshoz képest az ötödére hatodára csökkenthető

 

* 36,5 Ft/kWh áramdíjjal számoltunk, ez az E.ON-nál jelenleg a lakossági átlagár. Ez tartalmazza az áfát, és minden egyéb díjat (pl. rendszerhasználati-díjak)

Egy 100 wattos izzót 1 órán át égetni az E.ON-nál tehát nagyjából három és fél (3,65) forintba kerül, az ELMŰ-nél szinte ugyanennyi (3,69).

A fentiek alapján, ha egy 100 W-os hagyományos izzó helyett inkább egy ugyanakkora fényerejű, de csak 20 W-os CFL (energiatakarékos) izzót használunk, akkor az óránként 70 fillérbe kerülne (ha volna még ilyen pénzünk), 24 órás folyamatos használata pedig 18 forintba.

 

cfl_izzo_lampa_korte_vilagitas_energiatakarekos
A CFL izzók, más néven kompakt fénycsövek az 1980-as években kezdtek el terjedni (CFL = compact fluorescent lamp), és mára nagyon sok formában és méretben léteznek. A korábbi változataik élettartama drasztikusan csökken, ha gyakran kapcsolgatjuk őket fel és le, a legkorszerűbb (és általában drágább) daraboknál ez a hátrány már nem áll fenn. Aki nem kedveli a hideg fényüket, beszerezhet olyan típust, melynek színhőmérséklete 2700 K (Kelvin), ez hasonlít legjobban a hagyományos izzók fényéhez.

 

lámpa_izzó_LED_energiatakarékos