Melyik állat lett 2015-ben Magyarországon az év emlőse?

AZ ÜRGE

 

ev_emlose_2015_anyak_napja
Ezt a jóvágású Spermophilus citellust virágszedés közben kapta lencsevégre a természetfotós. Május első vasárnapján minden valamirevaló ürge mezei csokorral kedveskedik édesanyjának.

 

A Földművelésügyi Minisztérium által fenntartott Vadonleső program idén második alkalommal választotta meg az év emlősét, ami 2015-ben az ürge lett (2014-ben a keleti sünnek ítélték a címet).

Ha esetleg valaki fitymálóan legyintene a hírre, lehet, hogy az ürge-kérdés anyagi vonatkozása kapcsán mégis felkapja a fejét: a fokozottan védett állat, természetvédelmi értéke 250 000 forint (két darab ürge értékéért tehát akár egy 14 éves Skoda Fabia 1.4 Classicot is vehetünk 68 lóerővel és 145 000 km-rel).

Az egyszeri ürge rágcsálásból él, évente egyszer szaporodik. Nyár végétől tavaszig dermedt téli álmot alszik. A hímek tél végén korábban ébrednek, és területet foglalnak, hogy a később „álmosan” előbújó nőstényeket már rendezett területi viszonyok között várják.

Bár kolóniában élnek, mégis minden egyednek külön földalatti járatrendszere van, így a párzás után a hímek magukra hagyják a nőstényeket, melyek így maguk szoptatják és nevelik fel a kölyköket.

A nyílt, kimondottan rövid füvű pusztáinkon keresik elsősorban magvakból és más növényi részekből álló táplálékukat, de a tücsköket, cserebogarakat és más ízeltlábúakat is előszeretettel fogyasztanak. A felszínen csak nappal figyelhetőek meg: a kora délelőtti órákban (amikor a reggeli harmat már felszáradt) tömegesen jelennek meg, majd a déli hőség idejére a legtöbben visszahúzódnak az üreg hűvösébe. Délután még kedvük szerint, elő-elő merészkednek, hogy kipótolják a reggelit, vagy kitisztítsák járatrendszerük bejáratát. Veszély esetén a szemfülesebbek két lábra állva jellegzetes füttyöt hallatnak, mely menekülésre készteti környező fajtársaikat.

 Címkék:

Jobban tudom!

Válogatás a bejegyzések közt

Hogyan írjuk helyesen: eddig vagy edig? Agytorna 162. forduló Február 14. – miről nevezetes? Hogyan írjuk helyesen: dehogyis vagy de hogy is? Hogyan írjuk helyesen: 7-tel vagy 7-el? Melyik állat a világ egyik legjobb rejtőzködője? Hogyan írjuk helyesen: kerít vagy kerit? Ötöslottó nyerőszámok a 20. játékhéten 2016-ban Március 10. – miről nevezetes? Január 19. – miről nevezetes?

Neked mi a véleményed?

Hozzászólások: 2 hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

  1. A Dunakeszi repülőtérre rendszeresen jártak a szegény emberek ürgét önteni. Azt mondták, hogy olyan a húsa mint a csirkének. Úgy látszik sikerült felfalni őket.