Melyik a világ leghidegebb települése?

Ojmjakon.

ojmjakon

 

A jakutföldi falu Oroszországban, Kelet-Szibériában található. A világ leghidegebb állandóan lakott települése. Januárban az átlaghőmérséklet -50 Celsius fok. 1933-ban itt mérték a legalacsonyabb, -67 °C-os hőmérsékletet a meteorológiai állomások.

Ennél is hidegebb volt anno, 1926. január 26-án, akkor a hőmérséklet elérte a -71,2 °C-ot. Ez az adat azonban máig vita tárgyát képezi, mivel a hőmérsékletet nem közvetlenül mérték, hanem extrapolációval számolták ki.

A falu az Ojmjakon folyóról kapta a nevét, jelentése pedig “Ahol a víz nem fagy be”, és a városban található meleg vizű forrásra utal.

A falu lakóinak száma körülbelül félezer.

A hőmérsékletingadozás szélsőséges esetekben, egy éves viszonylatban akár a 100 Celsius fokot is eléri, hiszen a téli -60 foknál is hidegebbet nyáron akár +30 fok fölötti meleget is mértek.

 A sarkkörhöz való közelsége miatt ráadásul a nappalok hossza is igen változó, decemberben napi 3 órát míg júniusban 21 órát süt a nap.

 Címkék:

Jobban tudom!

Válogatás a bejegyzések közt

Miért véd szürke mackónadrágban Király Gábor kapus? Július 21. – miről nevezetes? Hogyan írjuk helyesen: Amerikai Egyesült Államok vagy Egyesült Államok? Hogyan írjuk helyesen: kint vagy kínt? Mi a címe a képnek? Agytorna 182. forduló Mióta élnek cigányok Magyarországon? Hogyan lehet átállítani az alapértelmezett keresőt a Chrome böngészőben? Hogyan írjuk helyesen: játszik vagy jáccik? Hogyan írjuk helyesen: megbíz vagy megbiz?

Neked mi a véleményed?

Hozzászólások: 1 hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.