Melyik a világ leghidegebb települése?

Ojmjakon.

ojmjakon

 

A jakutföldi falu Oroszországban, Kelet-Szibériában található. A világ leghidegebb állandóan lakott települése. Januárban az átlaghőmérséklet -50 Celsius fok. 1933-ban itt mérték a legalacsonyabb, -67 °C-os hőmérsékletet a meteorológiai állomások.

Ennél is hidegebb volt anno, 1926. január 26-án, akkor a hőmérséklet elérte a -71,2 °C-ot. Ez az adat azonban máig vita tárgyát képezi, mivel a hőmérsékletet nem közvetlenül mérték, hanem extrapolációval számolták ki.

A falu az Ojmjakon folyóról kapta a nevét, jelentése pedig “Ahol a víz nem fagy be”, és a városban található meleg vizű forrásra utal.

A falu lakóinak száma körülbelül félezer.

A hőmérsékletingadozás szélsőséges esetekben, egy éves viszonylatban akár a 100 Celsius fokot is eléri, hiszen a téli -60 foknál is hidegebbet nyáron akár +30 fok fölötti meleget is mértek.

 A sarkkörhöz való közelsége miatt ráadásul a nappalok hossza is igen változó, decemberben napi 3 órát míg júniusban 21 órát süt a nap.

 

Keresztrejtvény – 09.19. Május 13. – miről nevezetes? Hogyan írjuk helyesen: nyugdíjas vagy nyúgdijjas? Március 27. – miről nevezetes? Melyik a világ leghidegebb települése? Keresztrejtvény – 08.03. Mikor van Ajtony névnap? Hogyan írjuk helyesen: szimbólum vagy szimbolum? Pap családnév – mi az eredete, jelentése? Hogyan írjuk helyesen: impulzív vagy impulziv?