Melyek a leggyakoribb családnévként előforduló foglalkozások Európában?

kovács
molnár
pap

foglalkozásnevek

 A családnévként előforduló foglalkozásnevek fenti térképe nem feltétlenül tökéletes pontosságú – készítője, Martin Ciura a Wikipedia oldalról vette hozzá az adatokat-, de mindenképpen érdekes. A készítő megjegyzéseiből az is kiderül, hogy:

  • Foglalkozások ritkán szerepelnek az északi országok családneveiben.
  • Az adatok azért sem tökéletesen pontosak, mert egy-egy foglalkozásnévnek számos más írásmódban elterjedt családnév változata létezhet. Pl. valójában Hollandiában is több a kovács mesterségre utaló név, mint a pékre, ám ezek különböző módokon íródnak. (V.ö.: Smit, Smits, Smid, de Smit, Smet, Smith)
  • Azok a helyek, ahol a pap a legelterjedtebb családnév, általában olyan ortodox vallású országok, ahol a cölibátus – értelemszerűen – nem kötelező.
  • Hasonlóképpen az imám családnév a térkép muszlim országaiban jellemző. (Bosznia, Albánia és Koszovó).
  • Katalóniában is a kovács (Ferrer) a legjellemzőbb.

 Ez is érdekelhet:

Milyen névnap van ma és holnap?
Melyek a leggyakoribb női keresztnevek Magyarországon?
Melyek a leggyakoribb férfi keresztnevek Magyarországon?
Melyek a legnépszerűbb lány keresztnevek Magyarországon?
Melyek a legnépszerűbb fiú keresztnevek Magyarországon?

 

Március 5. – miről nevezetes? Németh családnév – mi az eredete, jelentése? Keresztrejtvény – 16.08.02. Ötöslottó nyerőszámok a 39. héten – 2015. szeptember 26-án Ötöslottó nyerőszámok a 38. játékhéten 2016-ban Hogyan írjuk helyesen: fűt vagy füt? Keresztrejtvény – 16.08.13. Hogyan írjuk helyesen: egyébként vagy egyépként? Pokémon GO: Mi ez az őrület? Fertőző? Lehet-e, kell-e védekezni ellene? Hogyan írjuk helyesen: stúdió vagy studió?