Meggy fagyasztása: hogyan kell fagyasztani, meddig marad ehető a meggy?

A meggy könnyen fagyasztható későbbi felhasználásra, például süteményekben, fagylaltokban, de akár egyenesen a mélyhűtőből kivéve is fogyasztható.

A fagyasztáshoz válogassunk ép szemeket, ezután kövessük az alábbi lépéseket.

Hogyan fagyasztható a meggy?
A meggyet lefagyaszthatjuk maggal együtt, vagy anélkül is. Fotó: Getty Images

1. lépés: Mossuk meg a meggyet hideg víz alatt.

2. lépés: Távolítsuk el a szárakat.

3. lépés: Magozzuk ki meggyet, ha nem a kiolvasztás után szeretnénk bajlódni vele. Időt spórolunk meg későbbre ezzel a lépéssel, de maggal együtt is lefagyasztható.

4. lépés: A meggyet helyezzük egy sütőpapírral bélelt tepsire, vagy tálcára, amekkora befér a fagyasztóba. Fontos, hogy egy rétegben tegyük a tálcára a gyümölcsöt, lehetőleg úgy, hogy ne érjenek össze a szemek. Tegyük így a fagyasztóba addig, amíg alaposan nem dermednek meg. (Ez a lépés akkor fontos, ha később nem szeretnénk egyetlen tömbbé dermedve kivenni a fagyasztóból a meggyet, de egyébként kihagyható, és a gyümölcs természetesen mehet egyenesen egy műanyag zacskóba is.)

6. lépés: Ha előzetesen betettük a tálcán a fagyasztóba a meggyet, akkor vegyük ki, és már mehetnek is zacskókba, tasakokba.  Tipp: minél kevesebb levegő marad a zacskóban, annál kevésbé veszít nedvességéből a meggy.

7. lépés: Helyezzük vissza a meggyet a fagyasztóba.

A fagyasztott meggy akár egy évig is megőrzi minőségét.