Meddig állt az első vasfüggöny Magyarország déli határain?

1948-tól 1956-ig.

Bár Jugoszlávia és a keleti blokk eleinte jó viszonyt ápoltak, a Kommunista és Munkáspártok Tájékoztató Irodája (KOMINFORM) 1947-es megalakulásával gondok léptek fel a kapcsolatban. A Tito által vezetett ország ugyanis – nem állván szovjet megszállás alatt, – megpróbálta megőrizni önállóságának egy részét, így többek közt kifogásolta a vegyesvállalatok egyenlőtlenségeit és a vörös nagyhatalom titkosszolgálatának jugoszláv toborzásait, valamint szembement a sztálini tanácsadók utasításaival. 

Jugoszláviát ennek következtében 1948-ban kizárták a KOMINFORM soraiból, a vele való diplomáciai kapcsolatokat és a határforgalmat minimalizálták, és a fennálló kereskedelmi szerződéseket elsorvasztották. A déli határon még ebben az évben drótkerítést kezdtek kiépíteni 630 kilométer hosszan.

1949 szeptemberétől a jugoszláv és a hidegháborús feszültség miatt Magyarország nagyfokú haderő-fejlesztésre kapott utasítást, és ez nem csak a hadsereg létszámának növelésében mutatkozott meg. A déli határon 50-100 méteres határsávot jelöltek ki, ahová csak a határőrség léphetett be. 

1950 augusztusára a határzár a következőképpen nézett ki: két drótkerítés egymástól kb. 4 méter távolságra, köztük szögesdrót “pókháló”, mögöttük 10-15 méter boronált, naponta gereblyézett földsáv (amin az esetleges behatolók lábnyomai meglátszanak), plusz 50-100 méterig kiirtott növényzet a beláthatóság érdekében.

Ugyanezen év nyarán elkezdték a határ elaknásítását is, több mint félmillió aknával.

1952-től egy esetleges támadásra felkészülve több, mint 300 vasbeton és több mint 600 faföld erődöt kezdtek építeni a határon – ez a fázis azonban sosem készült el teljesen. Az építkezések ugyanis szervezetlenek voltak, és közben a nemzetközi helyzetben is változás lépett fel. 

Bár 1952 májusában egy 15 kilométer széles határövezetet is kijelöltek, ahonnan – a lakosság teljes számához képest – kisebb mértékű kitelepítések is történtek, végül a diplomáciai feszültségek fokozatos oldódása (amelyben Sztálin 1953-ben bekövetkezett halála is erős szerepet játszott) a déli határvédelmi program 1955-ös leállítását eredményezte. A jugoszláv határszakasz aknamentesítése és a műszaki határzár felszámolása 1956 márciusában indult meg.

 

Hosszú hétvégék és ünnepnapok 2022-ben: melyik, mikor van? Hogyan írjuk helyesen: gurít vagy gurit? Keresztrejtvény – 16.06.24. Keresztrejtvény – 08.12. Mikor van Lídia névnap? Szőke családnév – mi az eredete, jelentése? Mikor van Januáriusz névnap? Kenyér fagyasztása: hogyan kell fagyasztani, meddig marad ehető a kenyér? Mikor van Áron névnap? Mikor van Ingrid névnap?