Mángold fagyasztása: hogyan fagyasztható, meddig ehető a mángold?

A mángold különösen gazdag vitaminokban, magas az antioxidáns tartalma, kiemelkedő K-vitamin tartalma miatt erősíti a csontállományt. A mángold természetesen frissen a legjobb, de megfelelően előkészítve akár egy évig is tárolható a fagyasztóban.

Fagyasztás előtt ajánlott blansírozni a mángoldot – s akár külön fagyasztani a szárakat, leveleket. 

Először is alaposan mossuk meg a mángoldot, hogy eltávolítsuk a szennyeződéseket. Majd válasszuk szét a leveleket a száraktól. Ez később megkönnyítheti a dolgunkat, ugyanis a száraknak több idő kell főzéskor, mint a leveleknek.  

Mángold, fagyasztás
Megfelelő hőkezeléssel a mángold sokáig megőrzi minőségét a fagyasztóban. Fotó: Getty Images

A blansírozáshoz vegyünk elő egy nagy fazekat, és töltsük meg vízzel. Forraljuk fel a vizet. Mindeközben vegyünk elő egy másik tálat is, amit töltsünk meg hideg vízzel, lehetőség szerint jégkockákat is tegyünk bele.

Ha felforrt a víz, helyezzük bele a mángoldot. (Amennyiben nagy tételben fagyasztanánk, úgy szakaszokban tegyük ezt meg.) A leveleket egy percig, a szárakat két percig hagyjuk a forrásban lévő vízben. Azonnal tegyük át a jeges vízbe blansírozás után, hogy ezzel leállítsuk a főzési folyamatot. 

Majd fontos, hogy alaposan csepegtessük le, várjuk meg, míg lepereg a víz a mángoldról, s már tehetjük is a zárható fagyasztótasakokba. Azért, hogy elkerüljük a fagyasztó égését, a lehető legkevesebb levegő maradjon a tasakokban

A jól előkészített mángold hónapokig megőrzi minőségét a fagyasztóban.